Speira otestovala dekarbonizaci hliníkové recyklace s využitím vodíkové technologie

Německo-norská společnost Speira úspěšně přestavila tavicí pec na vodíkový provoz v rámci projektu HyInHeat, čímž výrazně přispívá k dekarbonizaci hliníkové výroby a recyklace. Nové pece umožňují recyklaci i obtížně zpracovatelných odpadů.

Vodík jako klíčový prvek dekarbonizace hliníkové výroby

Speira v rámci evropského projektu HyInHeat, financovaného Evropskou unií částkou 24 milionů eur, převedla tavicí pec s kapacitou 1,5 tuny na provoz s využitím vodíku. Projekt sdružuje 30 partnerů z 12 zemí a zaměřuje se na využití vodíku pro dekarbonizaci tepelných procesů v hliníkovém a ocelářském průmyslu. Speira provádí testy v centru výzkumu a vývoje v Bonnu, kde ověřuje vliv vodíkového spalování na kvalitu taveniny a výtěžnost kovu. První výsledky ukazují, že vodík nemá negativní dopad na kvalitu taveného hliníku, což potvrzuje vhodnost této technologie pro průmyslové využití.

Podle Pauly Camean Queijo, vedoucí výzkumu, vodíková technologie významně přispívá ke snížení uhlíkové stopy společnosti, která se již dlouhodobě zaměřuje na recyklaci jako hlavní nástroj udržitelnosti.

Investice do moderních pecí a zvýšení recyklační kapacity

Firma zároveň investuje přibližně 11 milionů eur do čtyř nových recyklačních pecí, které nahrazují zastaralé jednotky v závodech v Grevenbroichu a Tögingu. První z nich, nazvaná „Bernhard“, má kapacitu až 25 tun a je speciálně určena k recyklaci tzv. „low grades“ – tedy silně kontaminovaných šrotů a strusky vznikající během tavení. Nové pece využívají moderní hořákovou technologii, která je „H2 ready“ a umožňuje budoucí provoz na vodík.

Nové zařízení zvyšuje energetickou efektivitu trojnásobně díky vyšší průchodnosti materiálu, optimalizovanému designu a modernímu systému automatického přikládání a odebírání taveniny. Každá tuna recyklovaného hliníku přitom šetří až 95 % energie ve srovnání s výrobou primárního hliníku.

-red-*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down