Odpad z potravin v USA zvyšuje environmentální výzvy i příležitosti

Federální úřady v USA letos častěji stahují potraviny z trhu, což má za následek výrazný nárůst potravinového odpadu po celé zemi. Přestože se množství odpadu zvyšuje, značná část těchto potravin je stále možné zužitkovat jiným způsobem než likvidací, což otevírá prostor pro ekologická řešení a omezení plýtvání potravinami.

Narůstající objem potravinového odpadu

Během první poloviny roku 2025 stáhly americké úřady — Food and Drug Administration (FDA) a United States Department of Agriculture (USDA) — z trhu celkem 294 šarží 680 000 kilogramů. FDA nařídila zlikvidovat téměř 85 milionů kusů potravin, což je dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku. USDA nechalo stáhnout téměř 680 000 kilogramů potravin, tedy třikrát více než před rokem. Ačkoli existují jiné možnosti, většina těchto potravin končí v odpadech na skládkách, protože pro firmy je likvidace odpadu do kontejnerů často nejrychlejším a nejjednodušším řešením.

Mnohé stažené potraviny však nejsou nebezpečné a mohly by být například využity na krmivo pro zvířata, kompost nebo bioplyn. V praxi ale legislativní omezení a neochota firem tyto procesy koordinovat tuto možnost často ztěžují. Některé státy, například New York nebo Massachusetts, mají ve svých předpisech výjimky, které umožňují speciální nakládání s tímto druhem organického odpadu.

Úřady v USA stahují stále více šarží potravin z trhu především kvůli bezpečnostním problémům, jako jsou kontaminace alergeny, patogeny nebo jiné mikrobiální, fyzikální či chemické hrozby, které by mohly poškodit spotřebitele. Zvýšený počet stažení je také důsledkem přísnějších kontrol a dohledových mechanismů, které mají zajistit, že na trh nebudou uvedeny nebezpečné produkty.

Jak s odpadem lépe nakládat

Mnoho amerických firem začíná investovat do inovativních technologií, například odstraňování obalů, aby potraviny mohly být lépe využity nebo recyklovány. Příklad takového přístupu představuje společnost Misfits Market, která prodává potraviny s drobnými vzhledovými nedostatky nebo je zpracovává do nových produktů. Tímto způsobem šetří miliony liber potravin před vyhozením.

Výrobci se také snaží zlepšovat trvanlivost svých produktů a chránit je před mikrobiálními riziky úpravou složení nebo balení. Pokud však potravina ohrožuje zdraví, musí být zlikvidována a nesmí se znovu dostat na trh.*

-wal-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Odpady
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.