01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fast-foody neplní recyklační kvóty

Evropské zákony požadují, aby do konce roku 2008 bylo recyklováno na 60 % obalového odpadu. Fast-foodové firmy však stále většinu svého obalového odpadu dávají na skládky, ačkoliv používané materiály - většinou lepenka a papír - lze recyklovat velmi snadno. Průzkum v provozovnách společnosti...

Evropské zákony požadují, aby do konce roku 2008 bylo recyklováno na 60 % obalového odpadu. Fast-foodové firmy však stále většinu svého obalového odpadu dávají na skládky, ačkoliv používané materiály - většinou lepenka a papír - lze recyklovat velmi snadno. Průzkum v provozovnách společnosti McDonald's ve Finsku ukázal, že pouze 29 % obalového odpadu bylo recyklováno, ačkoliv teoreticky by to mohlo být na 93 %.

V roce 2002 vyprodukovalo 87 restaurací McDonald's ve Finsku 1937 tun obalového odpadu, recyklováno bylo jen 564 tun (29 %). Výzkum naznačil, že v existující infrastruktuře nakládání s odpady stačí provést pouze malé změny, aby se recyklace obalového odpadu zvedla na 64 %. Návrhy zahrnují barevné kódování jednotlivých složek odpadu, třídící místa pro zákazníky, použití lisů pro lisování obalů a jasné vymezení nákladů a cen v separaci odpadů.

Pevný odpad lze dělit na domácí, živnostenský nebo průmyslový, odpad z rychlých občerstvení však nelze jasně zařadit. Fast-foody totiž produkují odpady ve stadiu výroby, ve stadiu prodeje i při spotřebě. Členské země Evropy mají odpadovou politiku implementovanou ve svých zákonech. Finsko však má vysoký stupeň autonomie na úrovni místních úřadů, což vede k jisté nekonzistentnosti. Důsledkem toho je situace, kdy se poplatek za skládkování platí, pokud je odpad shromažďován místním úřadem, ale neplatí, pokud je sbírán soukromým operátorem a ukládán na skládku průmyslového odpadu.

Podle finské studie by postupy nakládání s odpady měly být vytvářeny a provozovány s ohledem na potřeby producenta. Vláda musí zajistit, aby v celé infrastruktuře nakládání s odpady bylo konzistentní prostředí a zřetelně odlišit živnostenský odpad od odpadu komunálního a průmyslového.

Zdroj: Aarnio, T and Hämäläinen, A (2008). Challenges in packaging waste management in the fast food industry. Resources, Conservation and Recycling. 52 (4):612-621.

- ml -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down