Evropa vyprodukuje ročně 130 kilogramů potravinového odpadu na osobu

V roce 2023 vyprodukovali obyvatelé Evropské unie průměrně 130 kilogramů potravinového odpadu na každou osobu. Celkem to z EU činí 58,2 milionu tun odpadu z potravin, což zahrnuje jak jedlé, tak nejedlé části potravin. Oproti předchozímu roku činí tento nárůst mírných 0,7 %. Největší část odpadu vzniká přímo v domácnostech, kde se vyhodí 53% všech potravinových zbytků, tedy 69 kilogramů na osobu. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Domácnosti a potravinový odpad

Více než polovina potravinového odpadu (53 %) vzniká v domácnostech, což znamená, že každý obyvatel EU vyhodí v průměru 69 kg potravin ročně. Zbytek odpadu vzniká výše v dodavatelském řetězci – výroba potravin a nápojů tvoří 19 % (24 kg na osobu), gastronomické služby 11 % (14 kg na osobu), primární zemědělská výroba 10 % (12 kg na osobu) a maloobchod a distribuce 8 % (10 kg na osobu).

Legislativa a metodika měření

Měření potravinového odpadu vychází z Nařízení o odpadech (Waste Framework Directive 2008/98/EC), které stanovuje povinnost každoročního reportování úrovně potravinového odpadu podle sektorů a domácností. Evropská komise zavedla jednotnou metodiku a minimální požadavky na kvalitu dat, aby bylo možné přesně monitorovat a srovnávat výsledky mezi členskými státy.

-wal-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Odpady
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.