09.09.2024 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šéfka EK: Pro větší konkurenceschopnost EU jsou nutné inovace i dekarbonizace

Pro větší konkurenceschopnost Evropské unie je nutné podpořit dekarbonizaci průmyslu, inovace, dovednosti pracovních sil a rovněž je třeba větší odolnost. Na společné tiskové konferenci s bývalým italským premiérem a bývalým prezidentem Evropské centrální banky (ECB) Mariem Draghim to dnes řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Draghi zároveň představil dlouho očekávanou zprávu o konkurenceschopnosti Evropské unie.

Draghi zmínil ještě další důležité oblasti - digitalizaci a větší koordinaci v obranném průmyslu. V souvislosti s financováním hovořil o potřebě investic, ale také o společném zadlužení, které bylo v minulosti v některých státech EU velmi kritizovaným tématem.

Draghi řekl, že je v jeho zprávě asi 170 různých návrhů, jak učinit Evropskou unii konkurenceschopnější zejména vůči Spojeným státům a Číně. "Jediný způsob, jak zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost Evropské unie, je odklonit se od fosilních paliv," uvedla von der Leyenová.

Šéfka komise Draghiho požádala o sepsání zprávy před rokem. Hotová měla být už v červnu, ale její vyhotovení se pozdrželo. Někteří odborníci se tak pozastavují nad načasováním zveřejnění zprávy. Poznamenávají, že kdyby byla vydána už dříve, mohla rozproudit debatu před volbami do Evropského parlamentu či předtím, než znovuzvolená šéfka unijní exekutivy představila program Evropské komise na příštích pět let.

Von der Leyenová nicméně uvedla, že byla s Draghim v kontaktu a že některá jeho doporučení se promítla do návrhu programu komise a budou vidět i v doporučeních pro jednotlivá portfolia komisařů.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down