01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdroj rtuti u ryb může být přírodní

Rtuť v mořských rybách může podle vědců z Princentonské university pocházet spíše z přírodních zdrojů než z průmyslových emisí škodlivin. Vědci totiž zjistili, že obsah rtuti v těle havajských tuňáků zůstává v posledních 26 letech prakticky konstantní, přestože očekávali jeho zvýšení v souladu s...

Rtuť v mořských rybách může podle vědců z Princentonské university pocházet spíše z přírodních zdrojů než z průmyslových emisí škodlivin. Vědci totiž zjistili, že obsah rtuti v těle havajských tuňáků zůstává v posledních 26 letech prakticky konstantní, přestože očekávali jeho zvýšení v souladu s rostoucí úrovní v atmosféře. Ryby absorbují rtuť ve formě methylrtuti, jejíž obsah v havajském tuňáku byl v období 1971-1998 relativně stálý.

Počítačové modely předpovídaly pro toto období vzestup obsahu methylrtuti u tuňáků (a tudíž i v povrchových vodách) v rozmezí 9-26 %. Pokud by ryby absorbovaly methylrtuť, která se do vody dostává vzdušnou cestou, pak by tuňák chycený v poslední době obsahoval více methylrtuti než tuňák chycený před mnoha lety.

Vědci se domnívají, že methyl rtuť může v moři vznikat redukční činností bakterií ve hloubi oceánu. Snížení obsahu rtuti v atmosféře by nesnížilo obsah rtuti v mořských rybách (resp. u tuňáků), avšak mohlo by dojít ke snížení rtuti v jezerech a pobřežních vodách a v organizmech v nich žijících.

Zdroj: Chemistry World, January (2004)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down