V září startuje spotřebitelská kampaň proti plýtvání jídlem

Měsíční výzvu Září proti plýtvání pod záštitou OSN organizuje iniciativa Zachraň jídlo. Zájemci se mohou do výzvy zaregistrovat na webu zachranjidlo.cz a v průběhu září dostanou čtyři souhrnné e-maily s tipy, jak správně nakupovat, skladovat nebo zpracovávat potraviny. Zároveň mají možnost vyhrát hodnotné ceny od Zachraň jídlo a firemních partnerů.

Výzva Září proti plýtvání se zaměřuje na spotřebitele. “Podle informací Evropské komise z roku 2019 u spotřebitelů vzniká 52 % potravinového odpadu. Výzkum Mendelovy univerzity v Brně ukázal, že průměrně každý Brňan vyhodí 37,4 kg potravin ročně, které by se bývaly daly sníst. Množství vyhozeného jídla tedy může ovlivnit každý z nás,” řekla ředitelka iniciativy Zachraň jídlo Michaela Číhalíková. “Spočítali jsme, že pokud by domácnost neplýtvala potravinami, mohla by ročně ušetřit kolem 8000 Kč,” dodala.
Organizace pro zemědělství a výživu OSN uvádí, že pro produkci jednoho kila hovězího masa je potřeba přes 15 000 litrů vody. Do celkového objemu se započítává voda potřebná k vypěstování krmiva, které kráva sežere za tři roky svého života. To činí zhruba 8 500 kilogramů pšenice, ovsa, sena a dalších obilovin.
Další motivací pro zapojení do výzvy jsou hodnotné ceny, které kromě Zachraň jídlo poskytli i firemní partneři, společnost Kaufland a Hellmann's. Do soutěže se mohou účastníci zapojit sdílením jejich poznatků a nových návyků, osvojených díky výzvě Září proti plýtvání, na sociálních sítích, nebo ve formě e-mailu. Jednotliví výherci budou vybráni na základě slosování.*

-red-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down