Také v Jablonci nad Nisou radnice musí občany upozorňovat, že použité jedlé oleje nelze do separačních nádob ukládat v igelitových sáčcích

Jablonečané mají množnost odkládat použité oleje a tuky do speciálních nádob. Jenže v tomto druhu odpadů hodně chybují. Oleje odkládají v igelitových sáčcích, skleněných lahvích nebo dokonce do těchto černých popelnic s šedými úchyty vyhazují jiný odpad. Způsobují tím velký problém při vývozu nádob.

Jedlé oleje a tuky, které zbydou po přípravě jídel, se v Jablonci nad Nisou odkládají do černých nádob s šedými úchyty, jež mají kulatý boční otvor pro vhoz. „Tyto zbytky olejů a tuků z kuchyně je nutné slít do plastové nádoby s těsnícím uzávěrem, ideálně do PET lahve, která se pak odloží z boku do separační nádoby. V žádném případě nelze odkládat oleje a tuky v igelitových sáčcích nebo ve skleněných lahvích. Sáčky se snadno protrhnou a jejich obsah znečistí celou separační nádobu, sklo se může při vhozu rozbít a způsobit nepořádek i poranění obsluhy při výsypu nádoby,“ upozornila Ludmila Rosenbaumová z oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu s tím, že do nádoby nepatří jiné druhy tříděného odpadu, minerální oleje (motorové, převodové, hydraulické), maziva, kapaliny a olejové barvy.

Použité oleje a tuky odložené do separační nádoby se dále předávají firmě, která se zabývá jejich ekologickým zpracováním. Odpad se vytřídí a vyčistí a jako druhotná surovina se využívá například v petrochemickém průmyslu pro výrobu biopaliv

A proč je oddělený sběr jedlých olejů a tuků tak důležitý? „Vylévání tohoto odpadu do WC, výlevek a dřezů v domácnostech způsobí dříve či později havárii kanalizace. Po ochlazení odpadní vody se totiž tuky v kanalizaci vysráží a postupně zanáší odpadní systémy v domácnostech a pak ve veřejné síti,“ vysvětlila Ludmila Rosenbaumová.

/zr/

Ilustrační foto: Magistrát Jablonce nad Nisou

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down