12.11.2020 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průzkum: Jídelny a restaurace vyhodí ročně až 27 tisíc tun jídla

V Česku se ročně vyhodí až 27 000 tun jídla v závodních jídelnách a rychlých občerstveních. Denně je to 45 kilogramů jídla. Zjistil to unikátní dvouletý průzkum projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování (RedPot). Výzkumný tým proto pro stravovací provozy vytvořil brožuru a motivační plakáty, které obsahují rady a tipy, jak plýtvání jídlem snížit.

Na projektu spolupracovalo Technologické centrum AV ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a spolek Zachraň jídlo. Zaměřený byl na restaurace s rychlou obsluhou, tedy na jídelny, menzy, kantýny a fast foody.

“V České republice doposud neexistovala souhrnná data o tom, kolik potravin se vyhodí v provozech veřejného stravování. Během dvou let se nám podařilo shromáždit jak reálná čísla z terénního měření, tak i příčiny plýtvání a doporučení, jak snížit množství znehodnocených potravin,“ řekla Lenka Hebáková z Technologického centra AV ČR.

Výzkum zjistil, že 56 % jídla se vyhodí v kuchyni, 30 % zbývá na talířích po zákaznících a 14 % tvoří hotové, nevydané jídlo. “Důvodů, proč se v provozech plýtvá, je mnoho. Vliv má kvalita surovin, personál, velikost porcí, hygienické požadavky i poptávka strávníků,” uvedla Barbora Kebová, vedoucí výzkumu v Zachraň jídlo.

Kromě rad, jak omezit plýtvání, se příručka věnuje i tématu darování jídla potřebným. „Přebytky vznikají především ve výdeji a v malém procentu v kuchyni. Jde většinou o hotové pokrmy, které podléhají přísným hygienickým normám. Ty mohou hrát v jejich dalším využití klíčovou roli, neboť pro řadu provozů může být jejich splnění velmi obtížné. Výzkum ukázal, že množství těchto pokrmů se značně liší dle charakteru provozovny, naměřeno bylo 1,8 až 24,9 kg odpadu na provozovnu denně,“ popsala Kebová. Spolek Zachraň jídlo se proto bude dále věnovat odstraňování bariér pro darování potravin.

(red)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down