01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odhadněte své možnosti

Odhadněte své možnosti Během relativně krátkého časového období prožíváme další etapu propagace kompostování. Od období neomezených možností pro každého laika, přes období legislativní deprese až po prezentaci této technologie jako jízdenky do Evropy. Toto všechno probíhá v zemi, která má v...

Odhadněte své možnosti

Během relativně krátkého časového období prožíváme další etapu propagace kompostování. Od období neomezených možností pro každého laika, přes období legislativní deprese až po prezentaci této technologie jako jízdenky do Evropy. Toto všechno probíhá v zemi, která má v kompostování dlouhodobou tradici. Česká republika vždy patřila ke stabilnímu, přinejmenším lepšímu evropskému průměru a existovalo určité veřejné odborné povědomí o této technologii.

Technické služby města Bystřice nad Pernštejnem, a. s., provozují kompostárnu od roku 1992. Z tak dlouhé doby je zřejmý nejen kladný vztah k technologii kompostování, ale i rozsáhlé praktické zkušenosti. Díky nim víme, že pokud provozovatel neodhadne své potřeby a možnosti, mohou po zavedení technologie nastat problémy. Jako příklad mohou sloužit některé již dnes neexistující nebo zkomírající projekty.

Problémy se obvykle netýkají samotného technologického postupu. Jedná se vždy o přírodní proces a ten při splnění určitých zákonitostí probíhá v daných podmínkách obdobně. Nejdůležitějším úkolem před realizací kompostárny v obci je jasné stanovení očekávaných výsledků, potřeb a možností, a zaměření na konkrétní zdroje a výstupy. Budování zařízení, která by měla být variabilní, zvyšuje v prvních letech náklady na téměř neúnosnou míru.

Z praktického hlediska je třeba zajistit pro kompostárnu stálý přísun surovin. Jejich zdroj z podnikatelské sféry tvoří díky cenám skládek a spaloven významnou složku rozvahy. Jestliže se podíl dodávek od podnikatelů zvyšuje, znamená to obvykle vyšší tržby a díky tomu větší naději na přežití provozu. Zvyšování podílu podnikatelské sféry je však podmíněno určitou tradicí a prokázáním smyslu technologie v regionu. Tato skutečnost již odradila, nebo přímo zlikvidovala některé projekty.

V praxi se setkáváme zpočátku s optimistickými přísliby dodávek surovin od podnikatelů, které však postupně (hlavně v případě menších firem) stagnují, a to i přes různá, například legislativní opatření.

Základní otázkou bývá, co vlastně lze kompostovat. Nezbývá, než odpovědět: téměř vše organického původu. Pro zajímavost uvedu některé ne zcela obvyklé suroviny, které jsme kompostovali: 3000 litrů piva, 40 tun obilí, 20 tun brambor, 1,5 t dokumentů z archívu, strouhanka od McDonalda, umělý sníh z filmování a našly by se jistě další.

Hlavní surovinovou základnu pro úspěšný provoz kompostárny však budou vždy tvořit materiály relativně stabilních vlastností od stejných dodavatelů. Netradiční suroviny představují pouze doplňky, které by neměly ovlivnit základní proces, fungující podle možností jednotlivých provozvatelů.

Petr Hanzlík,

Technické Služby, a. s.,

Bystřice nad Pernštejnem

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down