Obyvatelé Šumperku od května vytřídili přes 12 tun kuchyňského odpadu

Více než 12 tun kuchyňského odpadu, který by jinak skončil na skládce směsného odpadu, vytřídili obyvatelé Šumperku od začátku května do konce července. V šumperských ulicích byly na jaře rozmístěny čtyři desítky nádob na kuchyňský odpad, který je poté odvážen do bioplynové stanice v nedalekém Rapotíně, informovala mluvčí radnice Soňa Singerová. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v republice, které se do třídění gastroodpadu pustilo.

Třídění odpadu z kuchyní bylo v Šumperku zahájeno 3. května. "Během května lidé takto odevzdali k dalšímu využití 2697 kilogramů zbytků z kuchyně, v červenci to již bylo více než dvojnásobek, přesně 5417 kilogramů. Za první tři měsíce fungování projektu se celkové množství suroviny vyšplhalo na 12.348 kilogramů a sběr má vzrůstající tendenci," uvedla Singerová.

O odvoz a zpracování obsahu se stará společnost provozující bioplynovou stanici v sousedním Rapotíně, kde se tento dosud nevyužívaný odpad zpracovává na elektřinu, teplo a biometan. Obyvatelé dodržují doporučovaný postup třídění. "Lidé, kteří se do projektu zapojili a objednali si nádobu na gastroodpad, tam dávali přesně to, co měli. Prakticky vše bylo v mikrotenových sáčcích nebo pytlech na odpad. Nikde nebyl kolem nádob nepořádek," uvedl místostarosta Jakub Jirgl (ANO), který má na starost životní prostředí a odpadové hospodářství.

Dosud obyvatelé Šumperku třídili papír, plast, sklo, nápojový karton, bioodpad, kovy, textil, jedlé oleje a tuky, nádoby na kuchyňský odpad jsou další položkou. Město se tímto krokem snaží snížit objem směsného odpadu. Podle posledních analýz totiž zabírají zhruba 30 procent popelnic na směsný odpad zbytky z kuchyně.

-čtk-*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down