V Novém Jičíně za pouhý rok od začátku třídění gastroodpadu do speciálních hnědých sběrných nádob vysbírali téměř 60 tun odpadu. Projekt tridimgastro.cz společnosti Energy financial group (EFG) funguje už přes dva roky a zapojila se do něj řada měst a obcí. Z kuchyňských zbytků nebo prošlých potravin vyrábí firma firma bioplyn.
Kuchyňský odpad a potraviny rostlinného i živočišného původu po datu spotřeby tvoří až třetinu obsahu popelnic na směsný komunální odpad a obvykle končí na skládce. Poplatky za skládkovné komunálního odpadu přitom znamenají pro města a obce stále větší náklady, jejich zájem o třídění gastra tak roste, uvedla společnost EFG.
Nižší produkce směsného odpadu
„Díky velké ochotě našich občanů třídit jsme už během prvního roku fungování projektu do speciálních hnědých sběrných nádob umístili přes 57 tun kuchyňského odpadu. Byl to jeden z důvodů, proč se nám v loňském roce podařilo snížit množství směsného komunálního odpadu o 134 tun na celkových 3 618 tun, což je naše nejnižší hodnota v historii. Vzhledem k obecnému nárůstu množství odpadu to vnímáme jako velký pokrok,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.
Do označených tmavě hnědých nádob o objemu 120 l mohou občané vyhazovat širokou škálu kuchyňských odpadů, a to i s původním obalem s výjimkou skla. V rámci služby Třídím gastro je totiž vytříděný kuchyňský odpad v pravidelných intervalech svážen a následně zpracován pro výrobu biometanu, zelené elektrické a tepelné energie v bioplynových stanicích EFG Rapotín BPS a EFG Vyškov BPS.
Třídí města, obce, firmy i školy
„Těší nás, že za dva roky provozu služby Třídím gastro si třídění kuchyňských zbytků osvojili obyvatelé již téměř dvaceti českých měst a obcí v Moravskoslezském, Olomouckém i Jihomoravském kraji. Svou činností dokazují, že pokud je gastroodpad správně vytříděn, přináší to obcím nejen ekologické, ale také ekonomické výhody. V letošním roce proto v mnohých z nich navyšujeme množství sběrných nádob, a také optimalizujeme jejich umístění, aby byly obyvatelům co nejdostupnější. Zároveň se chystáme projekt během dvou let rozšířit i do dalších krajů,“ dodalOndřej Černý, ředitel divize EFG Logistics.
Projekt Třídím gastro odstartoval v květnu 2021 v několika obcích na Šumpersku. Služba je dodávána tzv. na klíč s komplexním zajištěním po legislativní i technické stránce pro komunální i komerční původce odpadu. Gastroodpad a separované jedlé tuky a oleje, EFG sváží kromě měst a obcí také z firem se stravovacími zařízeními, jako jsou školní jídelny či komerční gastroprovozy.*
-zr-
Foto: EFG