Nový Food Waste Institut bude šířit osvětu o plýtvání jídlem i pořádat debaty

Poskytovat ověřené a srozumitelné informace o plýtvání potravinami, praktické rady, jak mu předcházet, a pořádat debaty a vzdělávací programy bude Food Waste Institut (FWI), který vznikl na Mendelově univerzitě v Brně.

Roztříštěné informace

"Food Waste Institut vznikl jako nezávislý subjekt, který chce přispívat ke snížení plýtvání potravinami. Informace o tomto tématu se sice dají dohledat, ale často si protiřečí, jsou roztříštěné a těžko se v nich orientuje. Naším cílem je v první řadě sdílet na jednom místě relevantní a ověřené informace a data z důvěryhodných zdrojů tak, aby byly dostupné pro vědce a studenty, ale i pro vedení obcí a veřejnost," uvedla Lea Kubíčková z Ústavu marketingu a obchodu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity, která se problematikou plýtvání potravinami dlouhodobě zabývá.

Zakladatelem institutu je kromě Kubíčkové i ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj Pavel Kosorin, který upozornil, že až jedna třetina vyrobených potravin putuje do odpadu. Na jednoho obyvatele České republiky je to ročně mezi 50 až 80 kilogramy potravin, z čehož velká část jde na vrub domácnostem.

Výměna zkušeností

"Plýtvání potravinami je celostátní téma a i my chceme působit celostátně. Naším cílem je také propojovat aktivity týkající se plýtvání, kterých je velké množství, ale často působí odděleně nebo o sobě neví," uvedl Kosorin.

Institut plánuje také pořádání debat o plýtvání jídlem, kde by si například starostové nebo zástupci obchodních řetězců mohli vyměňovat zkušenosti s postupy, které se jim osvědčily a fungují. "První kulatý stůl určený pro zástupce obchodních řetězců plánujeme uspořádat na podzim. Chceme, aby při této debatě nevnímali ostatní jako konkurenty, ale jako spojence v boji proti plýtvání potravinami," uvedla Kubíčková.

Členové institutu se činnosti věnují ve svém volném čase, dotaci 150 000 korun, kterou FWI získal od Jihomoravského kraje, využili na vytvoření webových stránek a jejich obsahu. Do budoucna plánují získat sponzory ze všech úrovní produkce a prodeje potravin.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down