01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová pravidla pro posuzování míry obtěžování zápachem

Způsob vyhodnocování a postihů podniků za úniky zápachu byl ze strany průmyslu kritizován. Nyní přichází nová legislativní norma, která situaci mění.

Podle nové vyhlášky č. 362/2006 Sb., se od 1. srpna změnila pravidla pro posuzování a kontrolu intenzity zápachu obtěžujícího okolí. Dosud platil limit, při jehož překročení mohla inspekce vyměřit původci zápachu pokutu. Nová vyhláška však tyto exaktní limity zrušila a zavádí více subjektivní způsob posuzování, který závisí v podstatě na množství stížností na zápach. Důvodem k této změně podle Ministerstva životního prostředí je, že exaktní metoda nedokázala postihnout subjektivní pocity lidí, jichž se problém týká.

KOLIK BUDE STÍŽNOSTÍ

V původní vyhlášce byl obecný emisní limit pachových látek stanoven na 50 pachových jednotek. Odebírání a vyhodnocování vzorků pro tuto analýzu je však poměrně obtížné. Navíc neexistuje přímá souvislost mezi obtěžováním lidí zápachem a dodržováním limitu - u některých provozů mohl být limit dodržen, ale lidi v okolí přesto obtěžoval zápach.

Nová vyhláška nyní stanoví, že pokud si víc než 20 lidí stěžuje na zápach, orgán ochrany ovzduší musí zkontrolovat zařízení, která připadají jako zdroj v úvahu. Pokud zjistí, že zdroj není provozován v souladu s provozními a technickými podmínkami, kolaudačním rozhodnutím a podobně, může uložit pokutu ve výši až deseti milionů korun. Zatímco pro lidi v blízkosti zapáchajících provozů se situace zjednoduší, pro ČIŽP zřejmě nepřítomnost exaktních limitů situaci zkomplikuje.

Povinnosti provozovatelů upravuje ve vyhlášce nový seznam stacionárních zdrojů, u kterých se stanovuje koncentrace pachových látek. Vyhláška zdroje rozděluje do tří skupin (A, B, C) a stanovuje pro ně termíny, dokdy provedou měření koncentrace pachových látek. Provozovatel bude mít povinnost zajišťovat měření prostřednictvím odborníků autorizovaných ministerstvem životního prostředí. Limity ale ministerstvo stanoví až podle zkušeností z monitorování, které potrvá do roku 2009.

STÍŽNOSTÍ NA PRŮMYSL JE MÉNĚ

Podle ankety ČTK si v Pardubuickém kraji lidé častěji stěžují na zápach ze zemědělské činnosti (např. rozvážení hnoje a močůvky či z kravínů a vepřínů) než z průmyslových podniků. Povaha obtížnosti je různá: zemědělské podniky způsobují problémy nárazově a ve větším prostoru, průmyslové podniky naopak dlouhodobě ovlivňují život jedné úzké lokality.

Většina větších podniků již zavádí opatření, která jsou šetrnější k životnímu prostředí, a kontrolují úniky zápachu.

Vedle nemalých investic do moderních technologií se ruší zastaralé výroby, které většinou značně obtěžovaly zápachem. Pachové postižitelnosti musí věnovat velkou pozornost zejména chemické podniky, kde může u některých látek vzniknout nepříjemný zápach už při ultranízkých koncentracích.

Na Sokolovsku proto používají vedle stacionárních měřicích stanic úniků také takzvané čichače.

Dalším velkým zdrojem v severních Čechách byl kombinát ve Vřesové, který však nyní chystá technologii na likvidaci zapáchajících plynů. Jde o soubor technických staveb, jehož úkolem je svedení všech zapáchajících látek pod kotle teplárny ve Vřesové a jejich spálení.

- est -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down