Podle údajů, které uvádějí orgány EU, produkují jatka, chovy hospodářských zvířat, mlékárny a zpracovatelské podniky ročně více než 15 milionů tun vedlejších živočišných produktů. Těmi se rozumí například uhynulá zvířata, kůže, kosti, odřezky masa při zpracování a výrobě potravin, krev, střeva,...
Podle údajů, které uvádějí orgány EU, produkují jatka, chovy hospodářských zvířat, mlékárny a zpracovatelské podniky ročně více než 15 milionů tun vedlejších živočišných produktů. Těmi se rozumí například uhynulá zvířata, kůže, kosti, odřezky masa při zpracování a výrobě potravin, krev, střeva, odpad z mlékáren apod. (hlavními produkty se rozumí maso určené k výživě lidí, mléko, vejce, med, apod.).
Evropská Komise přijala v létě legislativní návrh, který by měl být velkým zjednodušením pro nakládání s těmito surovinami živočišného původu. Smyslem zamýšleného návrhu, který bude posléze po přijetí platit i pro ČR, je snížení zbytečného administrativního zatížení spočívající v duplicitě platných předpisů. Změnu by měli ocenit především producenti i zpracovatelé vedlejších živočišných produktů. Prioritou však i nadále bude neohrozit zdraví lidí, zvířat a životní prostředí. Dojde ke zjednodušení procedury schvalování podniků a k jasnějšímu stanovení hranic kompetencí dozorových orgánů. Vzhledem k možnému riziku pro člověka se k návrhu bude vyjadřovat Evropský úřad pro potraviny a Vědecký výbor pro spotřebitelské produkty.