01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lososi: jíst nebo nejíst?

Obsah škodlivých látek v těle lososů je stále předmětem rozporů mezi odborníky. Vědci ze State University of New York publikovali v časopise Science jejich zjištění, že úroveň polychlorovaných bifenylů (PCB) v tělech chovaných lososů je v průměru desetkrát vyšší, než u volně žijících lososů....

Obsah škodlivých látek v těle lososů je stále předmětem rozporů mezi odborníky. Vědci ze State University of New York publikovali v časopise Science jejich zjištění, že úroveň polychlorovaných bifenylů (PCB) v tělech chovaných lososů je v průměru desetkrát vyšší, než u volně žijících lososů.

Koncentrace PCB u chovaných lososů se pohybovala mezi 20 až 50 ppb, zatímco u volně žijících byla menší než 5 ppb. Rozporné jsou však postoje vládních agentur. Americké ministerstvo životního prostředí (EPA) vydalo směrnici, že u ryb chycených rekreačně by jejich konzumace neměla nikdy překročit úroveň 50 ppb bifenylů. Splnění této směrnice by tudíž znamenalo konzumaci pouze jednoho lososa z chovných sádek měsíčně. Naproti tomu americké ministerstvo zemědělství (FDA) vydalo nařízení, že komerční ryby s obsahem PCB vyšším než 2000 ppb by neměly být vůbec prodávány. Představitelé FDA prohlašují, že úroveň kontaminantů v tělech lososů nepředstavuje žádné zdravotní nebezpečí a doporučuje spotřebitelům, aby neměnili konzumaci chovaných lososů.

Zdroj: CEN č. 3, Vol. 82 (2004)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down