01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompostování ve vaku

Studie složení odpadů ukazují, že v průměru 25-40 % odpadů tvoří organické materiály.Směrnice Evropské unie o skladování odpadů ukládá členským státům, aby do roku 2006 snížily množství biologicky rozložitelných odpadů (BRO) ukládaných na skládky na 75 % množství v roce 1995. Jednou z cest, jak...

Studie složení odpadů ukazují, že v průměru 25-40 % odpadů tvoří organické materiály.

Směrnice Evropské unie o skladování odpadů ukládá členským státům, aby do roku 2006 snížily množství biologicky rozložitelných odpadů (BRO) ukládaných na skládky na 75 % množství v roce 1995. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je kompostování odpadů.
AG - Bag technologie kompostování nabízí jedinečné a patentované řešení spočívající ve vytvoření uzavřeného prostoru pro zrání kompostu s řízeným provzdušňováním a vysokým stupněm kontroly procesu.
Tato technologie spočívá v plnění polyetylenových vaků smíšeným organickým odpadem pomocí speciálního lisu. Při plnění se vkládá do prostoru vaku provzdušňovací hadice, kterou je zajišťováno nezbytné provzdušňování hmoty. Po naplnění se vak uzavře těsnicím páskem, který zabraňuje úniku tekutiny. Provzdušňování je řízeno monitorovací jednotkou, aby se dodržela optimální teplota při zrání kompostu.
Nejdůležitějšími parametry kompostování jsou poměr (C:N), dodávka vzduchu, nastavení teploty a optimální vlhkost. Je nutné, aby materiál uložený ve vaku měl takovou homogenitu, aby bylo zajištěno dostatečné provzdušnění. Pro kvalitnější a rychlejší proces je možno použít inokulant. Během plnicího procesu se kontroluje hustota zhutnění na lisovacím stroji, vlhkost materiálu, kterou je možno upravit před plněním. V průběhu kompostování dochází v horní části vaku ke kondenzaci vody, a tím se vytváří vlastní zvlhčovací systém.
Systém AG - Bag má oproti běžným postupům kompostování několik výhod. Aerobně probíhající proces zabraňuje úniku nežádoucích pachů. Díky uzavření do vaků nedochází při skladování k nežádoucím únikům škodlivých kapalin, je také odstraněna prašnost a možnost výskytu patogenních látek. Uzavřený vak eliminuje možnost přístupu hmyzu, hlodavců apod.
Systém vaků nevyžaduje tolik prostoru jako tradiční způsoby kompostování. Díky kompresi organickým odpadů během procesu je potřeba plochy minimálně 3x menší.
Cyklus kompostování trvá včetně dozrávání 10-12 týdnů, má minimální nároky na pracovní síly a nízkou pořizovací cenu.
Za normálních podmínek lze snadno během roku zvládnout dva cykly, za příznivých podmínek i tři cykly. Při dostatečné ploše je možné komposty nechat ve vaku, a tak se zbavit potíží s volným skladováním.
Technologie kompostování firmy AG -Bag se používá v USA při kompostování biologických odpadů u velkých měst (San Francisko), v uzavřených objektech jako jsou letiště, zoologické zahrady. V Evropě se tato technologie rozšiřuje ve Skandinávii, především ve Švédsku a Finsku, což je dáno přísnějšími ekologickými předpisy. Další kompostovací linky AG -Bag se používají ve Francii a Itálii.
V budoucnosti bude možno technologií firmy AG -Bag vyrábět ve vaku také bioplyn. V současné době probíhají v Německu praktické pokusy a měření. K výhodám této technologie patří nízké pořizovací náklady, mobilita zařízení a požadavek na relativně malou plochu.
Ing. Josef Salač

Materiály použitelné pro kompostování
organické odpady,
pevné bioodpady,
hnůj -kravský, koňský, slepičí apod.,
odpady z objemných krmiv -siláž, seno, senáž,
městský odpad -tráva, listí, zbytky ze zahrad a parků,
odpadní papír, odpadní stavební dřevo, kůra, palety, drť, odřezky křovin a stromů,
odpady při zpracování ovoce, zeleniny a zěmědělských produktů,
kaly -papírenské, čístírenské.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down