01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jedy z čištění vody

Úprava vody pro pitné účely může způsobit vznik vysoce jedovatých škodlivin. Američtí vědci z University of Illinois zjistili, že použití desinfekčního prostředku chloraminu vede ke tvorbě jodových a bromových derivátů kyseliny octové a propionové, které jsou vedlejšími produkty čištění. Chloramin...

Úprava vody pro pitné účely může způsobit vznik vysoce jedovatých škodlivin. Američtí vědci z University of Illinois zjistili, že použití desinfekčního prostředku chloraminu vede ke tvorbě jodových a bromových derivátů kyseliny octové a propionové, které jsou vedlejšími produkty čištění. Chloramin reaguje s jodem, který se do vody může dostat z usazenin, za tvorby sloučeniny HOI. Ta pak dále tvoří různé deriváty kyselin obsahujících jod. Při testech biologické toxicity kyseliny jodooctové vědci zjistili, že jde o nejsilnější cytotoxický a genotoxický vedlejší produkt dezinfekce, který byl nalezen v buňkách savců. Vědci však upozorňují, že toxické jodové deriváty kyselin mohou vznikat pouze v úpravnách, které používají výhradně chloramin v kombinaci s vysokými obsahy jodu a bromu v upravované vodě.

Zdroj: Chemical Engineering News (CEN)

Vol. 82, No. 38 (2004)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down