16.10.2020 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Iniciativa Ukliďme Česko rozšířila svoji odpadovou aplikaci o mapu potravinových bank

Nová funkce odpadové aplikace www.KAMsNIM.cz nabízí mapu s místy, kam mohou lidé odevzdat potraviny k charitativním účelům. Kvůli zavření škol a stravovacích zařízení totiž hrozí, že tuny jídla přijdou nazmar.

„Od úterý 13.října potravinové banky ve všech regionech přijímají nevyužité zásoby potravin od všech stravovacích zařízení (zejména jídelny, menzy, velké restaurace). Minimální množství k odvozu je 20 kg. Darování je nutné předem telefonicky dohodnout, s ohledem na momentální lidské kapacity,“ uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová a upřesnila, že dárci mohou věnovat hlavně ovoce, zeleninu, chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny.

V mapě naleznou uživatelé 25 míst, kde banky potraviny přijímají, včetně kontaktů a možnosti navigace. Lze tam najít mimo jiné také reuse centra, kontejnery na textil, charitativní sběrny a obchůdky nebo další místa pro recyklaci nebo využití odpadů.

Ministerstvo zemědělství oznámilo, že potravinovým bankám půjdou potraviny ze školních programů na propagaci zdravého stravování. Bude se tak moci zachránit zboží až za 12 milionů korun, což znamená 413 000 kusů ovoce a zeleniny a 755 000 kusů mléčných výrobků. Tuto možnost dostali producenti již při jarní koronavirové vlně. Výrobky jsou nasmlouvané pro program kofinancovaný z evropských peněz, mají tak jít na spotřebu školákům. Protože jsou však školy kvůli protikoronavirovým opatřením zavřené, jídlo by se bez zásahu státu muselo vyhodit.

Ministerstvo chce letos potravinové banky podpořit zhruba 75 miliony korun, uvedl již dříve resort. Proti loňsku jde o 41milionový pokles. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové tak ministerstvo přispívá na provoz, zmenšily se ale peníze na investice. Resort vyplácí peníze bankám od roku 2016, od počátku již vyplatil přes 209 milionů Kč.

Potraviny z restaurací se v bankách objevily také na jaře. Tehdy šlo hlavně o Prahu. Nyní je podle ředitelky jídla z hospod méně. Mrzí ji hlavně ale potraviny ze školních jídelen, které jsou momentálně také zavřené. "Tam byl velký potenciál," uvedla. Podle ní je ale pro jídelny příliš náročné jako pro příspěvkové organizace realizovat předání jídla formou daru kvůli administrativě.*

(red)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down