19.04.2021 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Firma Skládka Elzet má zaplatit pokutu za zavezení bývalé cihelny u Pardubic

Společnost Skládka Elzet má zaplatit pokutu 1,4 milionu korun za zavezení bývalého hliníku cihelny Blato u Mikulovic na Pardubicku stavebním odpadem. Cenná přírodní lokalita tak byla zcela zničena. Správní řízení bylo zahájeno v roce 2012, České inspekci životního prostředí (ČIŽP) se ale dlouho nedařilo dotáhnout je do konce. I poslední rozhodnutí firma napadla správní žalobou, uvedla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Inspekce pokutu uložila za nesplnění podmínky výjimky k zásahu do biotopu zvláště chráněných živočichů. Podle Nastoupilové je rozhodnutí pravomocné. "Měli by i uhradit pokutu, ale víme, že si žádali o odložení splátky s ohledem na podanou žalobu," uvedla Nastoupilová.

V lokalitě se v minulosti vyskytovalo šest zvláště chráněných živočišných druhů. ČIŽP se skládkou Blato zabývala už mnohokrát. Před lety stál jednatel firmy Luděk Zahradník kvůli obžalobě z vyhubení tří druhů chráněných živočichů i před soudem, po několika odvoláních ho soud v roce 2009 obvinění zprostil.

Zahradník od konce 90. let s povolením úřadů zavážel bývalý hliník cihelny Blato stavebním odpadem. Později, když byly v místě objeveny vzácné druhy živočichů a zavážení bylo omezeno, na tuto činnost potřeboval výjimku Ministerstva životního prostředí z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů. I když ji dvakrát získal, pokaždé byl proti ní podán rozklad a nikdy nenabyla právní moci. Přírodní lokalitu později také z velké části zničila stavba státní silnice I/37.

Firma Skládka Elzet dostala v minulosti i další pokutu za porušení zákona o odpadech a zákona o ochraně přírody a krajiny. Inspekce řízení vloni v květnu zastavila, protože odpovědnost za oba přestupky kvůli promlčení zanikla.*

-čtk-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down