Češi považují plýtvání jídlem za problém, ukázaly výsledky průzkumu společnosti Bayer, která se specializuje na výživu a péči o zdraví. Odpovědělo tak 97 % dotázaných. Polovina z nich pak plýtvání označila jako velmi závažné. Devět z deseti respondentů dává při nákupu pozor na trvanlivost a kupuje kvalitní potraviny.
Průzkum Bayer Barometr realizovala agentura Median v září a říjnu roku 2020. Zúčastnilo se ho 510 respondentů ve věku 15–79 let.
„1,3 miliardy tun potravin míří na skládky. Takové množství jídla by nasytilo asi 3 miliardy lidí, až čtyřikrát více, než kolik je na světě hladovějících. Nejde jen o vytváření dalšího odpadu, ale také plýtvání energiemi, vodou, půdou i pracovní silou,“ uvedla společnost ve své zprávě.
Tři čtvrtiny dotázaných je přesvědčeno, že potraviny vyhazují méně než ostatní. Celých 52 % účastníků považuje plýtvání jídlem za závažný problém, který by se měl řešit. Na Slovensku tento názor převládá ještě výrazněji, zastává ho dokonce 61 % dotázaných. Devět z deseti Čechů věnuje pozornost době trvanlivosti, každý čtvrtý ji kontroluje vždy. Kvalita potravin je stejně důležitá, ale všímají si jí méně často. Významným faktorem při výběru je pro respondenty i cena, i když až na třetím místě.
Nejčastěji lidé nakupují jídlo v supermarketech, podle průzkumu 78 % . Přímo u farmářů, nebo na farmářských trzích nakupuje shodně pětina účastníků a potraviny z e-shopů jsou stále ještě výjimkou.
Devět z deseti respondentů se domnívá, že pokud se nebudeme zabývat tím, jak zabezpečit dostatek potravin pro všechny, čekají nás v budoucnu problémy. Přičemž 83 % dotázaných věří, že dobrým řešením je v tomto ohledu udržitelné zemědělství. Jednoznačně mezi nimi také převládá názor, že potravinová soběstačnost České republiky a množství zde vypěstovaných plodin jsou nedostatečné. Podle 92 % účastníků průzkumu bychom měli usilovat o větší soběstačnost v produkci plodin. Téměř polovina respondentů si myslí, že k tomu může napomoci technologický vývoj v obdělávání a péči o plodiny v průběhu pěstování i nové, odolnější druhy plodin.
Sebehodnocení bývá často vzdálené od reality
Podobné výsledky ukázal také nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Plýtvání potravinami považuje podle něj za velký problém 42 % lidí. Stejný podíl dotázaných uvedl, že plýtvání není správné, ale jsou aktuálnější problémy. Jako nejčastější důvod plýtvání jídlem lidé uvedli to, že se zkazilo. Průzkumu se loni v srpnu zúčastnilo téměř tisíc lidí.
Přes polovina lidí deklarovala, že celkové množství vyhozených potravin u nich doma nepřekročí deset procent. Pětina uvedla, že vyhodí přes deset procent a méně než čtvrtinu. Stejný počet tvrdí, že nevyhodí žádné potraviny. Hanzlová poznamenala, že od roku 2016 podíl posledně jmenovaných klesá.
Na rozpor mezi sebehodnocením a realitou upozornila Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity v Brně. Uvedla, že nynější výzkum brněnských domácností ukázal, že ročně na člověka připadá přes 37 kilogramů vyhozeného jídla. Podle odhadů dotázaných by to bylo přes 12 kilogramů.
Na 36 procent lidí míní, že se nejméně vyhazuje v domácnostech, 30 procent lidí řeklo, že nejvíce ve stravování. Podotkla, že se to podstatně liší od odhadů Evropské unie z roku 2012, které uvádějí, že nejvíce se plýtvá právě v domácnostech. Těm připsala až 53 procent vyhozených potravin.
-red-*