08.02.2021 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MŽP: Dvojí odpadová data se blíží ke shodě

Podle Ministerstva životního prostředí (MŽP) se data o produkci odpadů, která v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), výrazně přiblížila údajům, které sestavuje zelený resort. Statistický úřad totiž upravil dosavadní metodiku pro sběr dat. Rozdíly ve vykazování jsou pro Českou republiku problémem už řadu let.

V loňském roce dokončil ČSÚ modernizaci sběru a zpracování dat o odpadech, podle které vypracoval i aktuální publikaci. Jednou ze změn je právě širší využití administrativních dat o produkci a nakládání s odpady z Integrovaného systému ohlašovacích povinností (ISPOP). Podle úřadu jsou data z integrovaného systému kompatibilní s daty z ročních výkazů pro ČSÚ, a díky jejich spolupráci se nejen zlepšilo pokrytí sledované populace, ale výrazně snížila administrativní zátěž. Na druhou stranu však díky změnám nejsou data v nové publikaci srovnatelná s dřívějšími údaji.

„Metodicky konsistentní výsledky jsou prezentovány v publikaci za roky 2017 – 2019, což umožňuje srovnání v čase. Práce na přepočtu časových řad budou pokračovat zároveň se zpracováním údajů za rok 2020 tak, aby byl uživatelům poskytnut co možná nejúplnější obrázek o trendech vývoje odpadového hospodářství podle srovnatelné metodiky,“ vysvětlila Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

ČSÚ v aktuální publikaci uvádí, že celková produkce odpadů dosáhla v České republice v roce 2019 hodnoty 37,0 milionů tun. Podle dat MŽP, jde o 37,4 milionů tun. Úřad také oznámil, že přepočítal data zpětně i za roky 2017 a 2018. Ta se rovněž významně přiblížila hodnotám o komunálním odpadu zveřejňovaným MŽP, uvedl resort.

„Jsem rád, že problém dvojích dat směřuje k vyřešení a těší mne, že tomu napomohla otevřená komunikace ze strany MŽP, zejména poskytnutí administrativních záznamů ze systému ISPOP k analýzám na straně ČSÚ (…). Už současný stav je zásadní pro nastavování cílů v různých strategických dokumentech, ale především, nás neomezuje při nastavování dotací z evropských fondů," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

ČSÚ a MŽP zároveň plánují v letošním roce uzavřít memorandum o spolupráci, které by mělo nastavit rámec budoucí spolupráce mezi oběma institucemi.

-red-*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down