02.02.2021 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Policie nezbavila znalce v případu otrávené Bečvy mlčenlivosti

Policii překvapilo vyjádření znalce Jiřího Klicpery, který v pondělním pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. Policie nezbavila soudního znalce mlčenlivosti, řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková a potvrdil to i Klicpera. Před několika dny v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.

Znalec Klicpera v případu pro policii zpracovává klíčový posudek. Odborníci ale upozorňují, že ze zákona mají znalci povinnost mlčenlivosti. "Policii včerejší (pondělní) vystoupení soudního znalce překvapilo, ze strany Policie ČR zbaven mlčenlivosti nebyl. V současné době jeho vystoupení do veřejného prostoru vyhodnocujeme," uvedla Javorková.

Klicpera vyjádření policie potvrdil. "Policie mě nezbavila mlčenlivosti. Nesmím nic říct. Můžete si přečíst to, co už je venku a jiného nic," uvedl znalec.

Původní lhůta pro vypracování posudku skončila 20. prosince. "Protože se to nedalo za tu dobu stihnout, tak byl termín prodloužen do konce února. A když bude zapotřebí, tak se může opět prodloužit, protože obvykle se posudky na takové havárky dělají nejméně šest měsíců," řekl Klicpera.

On-line debaty expertů se účastnil i Přemysl Soldán z Výzkumného ústavu vodohospodářského. "Sám mám zkušenost jako soudní znalec, překvapilo mě to vystupování a prezentování něčeho předtím, než to prošlo procesem, jakým by to mělo projít," řekl Soldán novinářům ve Vsetíně. Znalcovy informace překvapily i náměstkyni zlínského hejtmana Hanu Ančincovou (Piráti), která má na starosti životní prostředí. "Oficiální posudek stále není, ale už se opět v médiích diskutuje, kdo to nebyl," řekla Ančincová. "Zůstává mi rozum stát, že ten, kdo by měl v případu mluvit, mlčí, a kdo by měl mlčet, tak mluví," dodala.

Valašskomeziříčská chemička Deza patří do holdingu Agrofert, který je ve svěřenských fondech založených předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Nedlouho po otravě řeky ji v prvotním místním šetření vyloučila jako možného původce havárie i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Šetření ale dále pokračuje," uvedla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulý týden v rozhovoru s ČTK uvedl, že znalecký posudek vzorků by snad mohl být v březnu. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 již dříve informovaly, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Pokud neuspějí, chtějí založit expertní tým.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

(ČTK)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down