Čína zavádí tvrdší opatření proti plýtvání jídlem. Prezident Si Ťin-pching totiž tento týden označil množství potravinového odpadu za šokující a uvedl, že pandemie nemoci covid-19 v tomto ohledu vyslala varovný signál. Kampani nazvané "Čistý talíř" zároveň předcházely několikatýdenní záplavy v jižní Číně, které zničily tuny sklizně i farmy, informuje BBC.
Největší čínské platformy umožňující zveřejňovat krátká videa dnes podle agentury Reuters oznámily, že potrestají ty uživatele, kteří ve svých příspěvcích plýtvají jídlem. Uživatelům, kteří budou hledat videa jedlíků, se nově objeví výzva, aby neplýtvali jídlem a stravovali se rozumně, uvedla platforma Douyin. To je čínská obdoba aplikace TikTok a rovněž ji provozuje čínská společnost ByteDance.
Čínská média se mezitím podle BBC pokusila zlehčit to, co označila za "mediální humbuk" ohledně údajné potravinové krize v Číně, kterou pandemie údajně zhoršila.
Wuchanské sdružení cateringového průmyslu ale v reakci na prezidentova slova vyzvalo restaurace ve městě, aby omezily počet jídel servírovaných zákazníkům. Zavést by podle sdružení měly systém, který umožní skupinám objednat nejvýše o jedno jídlo méně než je ve skupině členů. Skupina deseti lidí by si tak v restauraci podle tohoto pravidla mohla objednat jen devět jídel.
Lze nicméně očekávat, že si lidé budou vzhledem ke kulturním zvyklostem na nový systém nějakou dobu zvykat. Pokud má skupina prázdné talíře, může to být v Číně totiž vykládáno jako znak špatného hostitele, který neobjednal dost jídla.
Nová pravidla se stala terčem kritiky na internetu. "Co když do restaurace půjde člověk sám? Kolik jídel si může objednat? Nula?" tázal se jeden uživatel mikroblogové sítě Weibo. Jiný uvedl, že většina návštěvníků restaurací jídlem neplýtvá, problém podle něj spočívá hlavně v opulentních recepcích státních úředníků.
Čína, kde žije asi 1,4 miliardy lidí, by podle analytičky BBC Kerry Allenové množstvím svého potravinového odpadu dokázala ročně nasytit 30-50 milionů lidí.
Čína nevytáhla do boje proti plýtvání s jídlem poprvé. V roce 2013 zahájila "Operaci prázdný talíř", která se spíše než na širokou veřejnost zaměřila na extravagantní bankety a recepce zaměstnanců státní správy.
(ČTK)