28.03.2020 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko se dnes opět ponoří do tmy při Hodině Země na ochranu klimatu

Česká republika se dnes pojedenácté zapojí do celosvětové akce Hodina Země za ochranu klimatu. Desítky obcí v 20:30 vypnou na hodinu veřejné osvětlení. Potemní i Praha, která bude postupně vypínat nasvícení svých pamětihodností. Podporu ochraně životního prostředí mohou zhasnutím světel vyjádřit i domácnosti nebo firmy. Ekologický institut Veronica, který akci koordinuje, očekává, že se do tmy ponoří na 150 obcí, desítky firem a tisícovky bytů.

Praha začne v 20:30 zhasínat své památky podle doby jejich vzniku, od 12. po 21. století, přičemž každé z nich bude reprezentovat jedna stavba. "Smyslem je poukázat na skutečnost, že bez příznivého životního prostředí by to celá staletí nešlo, a klimatické změny proto nesmějí zůstat bez pozornosti ani dnes," uvedli zástupci pražského magistrátu. Podle radního Jana Chabra tak chce hlavní město zároveň občanům připomenout, že i přes současnou koronavirovou pandemii jde život dál a mělo by se pokračovat v důležitých věcech, jako je například řešení klimatických změn.

Obyvatelé Prahy tak mohou do 21:30 postupně sledovat, jak se do tmy propadá Strahovský klášter, Staronová synagoga, Karlův most, Staroměstská radnice, Malostranská mostecká věž, Klementinum, Stavovské divadlo, Rudolfinum, Čechův most a Památník obětem komunismu.

"Symbolickým zhasnutím městských dominant, místních památek, kanceláří i bytů dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet," uvedla důvody pořádání Hodiny Země ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová.

Loni se v Česku podle ní akce účastnilo rekordních 165 obcí, 77 firem, přes 750 jednotlivců, 11 památek. Celý loňský rok byl ale ve znamení velkému vzestupu občanského zájmu o klima. Podíleli se na tom mimo jiné studenti, kteří zorganizovali několik globálních stávek a jejich cílem bylo přimět politiky k důslednějšímu snižování emisí.

Hodinu Země organizuje Světový fond na ochranu přírody. Při prvním ročníku v roce 2007 na hodinu zhasla světla na známé budově australské opery v Sydney. Do akce se postupně zapojili lidé z více než 180 zemí světa, zhasíná přes 3000 významných památek a připojují se miliony lidí. Česko se účastní od roku 2010.

(ČTK)

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down