Potravinové banky v regionech začnou v pondělí přijímat nevyužité zásoby od všech stravovacích zařízení, zejména školních jídelen, menz a restaurací. Již dnes je možné přijmout jídlo v Praze, uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Přijmout lze ovoce, zeleninu, chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny.
Přebytek potravin v jídelnách lze očekávat poté, co vláda kvůli koronaviru od středy uzavřela základní, střední i vysoké školy. Od dnešního večera je omezen i provoz restaurací.
"Minimální množství k odvozu je 20 kilogramů. Darování je nutné předem telefonicky dohodnout, s ohledem na momentální lidské kapacity," uvedla Láchová. Kontakty na jednotlivé banky jsou k dispozici na webu.
Již v týdnu Láchová informovala, že potravinové banky jsou v souvislosti s karanténou kvůli koronaviru připraveny v případě potřeby uvolnit zásoby, a to na základě výzvy ze strany státu, města nebo obce.
Potravinové banky v ČR loni shromáždily 4700 tun potravin a drogerie, meziročně o téměř 600 tun více. Pomoc v podobě zboží, které banky získávají od obchodních řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci a od pěstitelů a producentů, putovala ke 100 000 lidí.*
(ČTK, red)