Kvůli pandemii onemocnění COVID-19 doporučuje Státní zdravotní ústav (SZÚ) po dobu vyhlášení mimořádné situace omezit prodej nebalených potravin do vlastních obalů nebo nádob, a balit jídlo pouze do nových, nepoužitých obalů.
„Pro co nejúčinnější zamezení šíření tohoto vysoce přenosného respiračního onemocnění je nutné pracovníkům potravinářských provozoven i spotřebitelům opětovně zdůraznit význam obalu potravin jako ochranného prvku právě v době šíření jakéhokoli respiračního onemocnění,“ vysvětluje Jitka Sosnovcová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let. Zdůraznila, že obal odděluje potravinu od vnějšího prostředí a zabraňuje její kontaminaci, a tím snižuje riziko přenosu infekčních patogenů. Zamezuje i vzájemné kontaminaci produktů.
Obsluhující personál musí být podle SZÚ poučen, že má právo odmítnout převzít nádobu nebo obal, který si zákazník sám donese, a měl by zamezit jakékoli manipulaci. Výjimkou by mohl být pouze prodej potravin, jako je ovoce a zelenina, které se před podáváním myjí a loupou, případně se tepelně upravují.
„Při mytí v myčkách doporučujeme, aby byl vždy použit celý mycí program s maximálním výkonem, který dané zařízení umožňuje (nejméně 55 °C). Teplota oplachu by neměla být nižší než 80 °C a mycí režim se musí nechat dojet až do konce,“ dodala Sosnovcová s tím, že plochy, které přicházejí do přímého styku s potravinami, by se měly pravidelně ošetřovat desinfekčními prostředky s virucidními účinky. Tyto prostředky by měly být současně schváleny pro použití v potravinářských provozovnách.*
(red)
We would like to thank you for sharing your thoughts. Appreciate it!
Kamloops Electrician