19.12.2019 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MŽP poskytne 50 milionů korun na čištění ulic

Ministerstvo životního prostředí poskytne padesátimilionovou dotaci ze Státního fondu životního prostředí na nadlimitní (tedy na častější, než stanovuje zákon) čištění komunikací ve městech se zhoršenou kvalitou ovzduší. Z dotací bude současně zaplacen monitoring, který bude sledovat vliv intenzivnějšího čištění silnic na koncentraci prachových částic v ovzduší. Fond bude přijímat žádosti od 13. ledna do konce března.

Nejvíce peněz poputuje do Moravskoslezského kraje. „O podporu se může ucházet devět statutárních měst – Ostrava, Havířov, Kladno, Most, Opava, Frýdek-Místek, Karviná, Přerov, Třinec, případně příslušné kraje, budou-li provádět čištění na území těchto měst. Tato města patří co do prašnosti k nejpostiženějším a byla vybrána na základě toho, že nejméně ve třech letech za období 2014–2018 došlo na minimálně 10 procentech jejich území k překročení denního imisního limitu pro suspendované částice PM10. Věřím, že podporu ocení především v Ostravě a dalších městech v Moravskoslezském kraji," uvedl ministr Richard Brabec (ANO) s tím, že celková výše podpory může dosáhnout až 10 milionů korun, v závislosti na délce vyčištěných komunikací a četnosti čištění. Za každý vyčištěný kilometr bude poskytnut příspěvek ve výši 1 000 Kč, což pokryje zhruba 50 % celkových nákladů.

„Na monitoring bude možné čerpat podporu ve výši 6000 Kč na den, a měla by tak pokrýt veškeré náklady na jeho realizaci,“ dodal Petr Valdmann, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší představují podle MŽP vážné nebezpečí pro člověka i životní prostředí. Způsobují řadu zdravotních komplikací, pronikají do dýchacích cest, vedou k infekcím, rozvoji astmatu a alergií, ale i k rakovinovým onemocněním. Nepříznivě působí zejména na děti nebo seniory. Negativně působí také na globální klima, způsobují smog, okyselování a eutrofizaci půdy a vodních zdrojů, přispívají k úbytku stratosférického ozónu. Jejich zdrojem je doprava nebo spalování fosilních paliv. V letních měsících se jejich koncentrace zvyšuje zejména vlivem sekundární prašnosti tedy zvýšeným vířením prachu.*

(red)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down