13.07.2018 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veolia recykluje solární panely

Francouzský vodárenský a energetický koncern Veolia otevřel ve Francii závod na recyklaci solárních panelů a tvrdí, že je první v Evropě. Vzhledem k tomu, že v příštích letech skončí životnost tisíců tun těchto panelů, firma už plánuje výstavbu dalších závodů, uvedla agentura Reuters.

Závod ve městě Rousset na jihu Francie uzavřel smlouvu se společností PV Cycle France na recyklaci 1300 tun solárních panelů v letošním roce. Jde prakticky o všechny panely, kterým letos ve Francii skončí životnost. Do roku 2022 chce firma kapacitu zvýšit na 4000 tun.

První fotovoltaické panely se právě začínají demontovat v takovém množství, že se vyplatí vybudovat specializovaný recyklační závod, uvedla firma. Až dosud byly staré či rozbité panely recyklovány v zařízeních pro zpracování skla. Životnost panelů se pohybuje kolem 25 let.

Roboti v nové továrně Veolie rozdělují panely na sklo, křemík, plasty, měď a stříbro. Ty jsou rozdrceny na granuláty a využity k výrobě nových panelů. Typický fotovoltaický panel sestává z 65 až 75 procent ze skla, deset až 15 procent tvoří hliníkový rám, deset procent plasty a jen tři až pět procent křemík. Cílem společnosti Veolia je zpracovávat veškeré vyřazené solární panely ve Francii a další závody vybudovat v zahraničí.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. At the point when an individual is a mortgage holder, he has a specific true serenity because of the huge monetary ameriplusfinancial security which a home gives, going about as a strong insurance in the midst of budgetary emergency. An inhabitant, who does not have the responsibility for important property to be put as security against a budgetary credit, may think that its hard to mastermind prompt subsidizes when the need emerges.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down