01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NA EXKREMENTY S OBSLUHOU

Vysavače firmy KaS s jednočlennou obsluhou se dají vidět v Praze, Brně, Chomutově, Klatovech a Ústí nad Labem, ale také v Bratislavě. Podnik vyvinul pomocníka, zaměřeného na odpad velmi zřetelný, který na obligátní hůlku s hřebíčkem nenapíchnete. Vysavač uklidí "zapomenuté" psí výkaly. Jeden...

Vysavače firmy KaS s jednočlennou obsluhou se dají vidět v Praze, Brně, Chomutově, Klatovech a Ústí nad Labem, ale také v Bratislavě. Podnik vyvinul pomocníka, zaměřeného na odpad velmi zřetelný, který na obligátní hůlku s hřebíčkem nenapíchnete.

Vysavač uklidí "zapomenuté" psí výkaly. Jeden přístroj čistí hektar za hodinu a nezastaví se před žádnou konzistencí. Do kompletu technické sestavy patří bicykl, za nímž se vysavač dopravuje na místo nasazení coby závěsný vozík. Pohon vysavače v pracovním prostoru obstarává vestavěný akumulátor. Ten lze po vyčerpání přes noc dobíjet a ráno je opět připraven k práci.

Mobilitou, výkonovými parametry v kontextu s cenou, zajištěnou vlastním vývojem pojízdného vysavače, dosáhla firma KaS příznivá konkurenční východiska, což se projevuje ve výběrových řízeních. Za vyčištění 10 000 čtverečních metrů fakturuje zadavateli 300 korun.

SELEKTIVNÍ ÚDRŽBA

Jestliže jsme již uvedli, ve kterých městech firma působí, je třeba konstatování upřesnit. Už výběr zón pro úklid, v čemž se odráží právě finanční aspekt, volí magistráty selektivně.

Čistí se v obvodech a ani tady nejde o čištění plošné, nýbrž podle důležitosti ulic a bloků. I při dílčím výběru navíc obvodní úřady, což jsou nejčastější zadavatelé, nejednou uhradí náklady, jež by měl platit jiný majitel. Ale jestliže městu patří plocha třikrát sto metrů, dvakrát přerušená dvanáctimetrovým pásem kdovíkoho, nelze na hlavní třídě v úklidu přeskočit onu vlastnicky nespecifikovanou zónu. Když se korzo nevyčistí komplexně, úklidový záměr i snažení budou znehodnoceny.

Vysavači sebraný odpad je prvotně vysypáván do sběrových košů. Dále je ekologicky likvidován kompostováním. Koše jsou desinfikovány a připraveny k novému použití.

V hlavním městě se práce firmy KaS, která začínala v areálech Prahy 8 - od Těšnova přes Karlín, Invalidovnu, Palmovku až po Libeň, soustřeďují do obvodů 1, 6, 13 a největšího obvodu Praha 4. Kombinuje se metoda sáčků a košů, akcentující samosběr s čištěním pomocí vysavačů.

Zkušenosti ukazují, že sáčkovou metodu magistráty přijímají jako pohodlnější, a to výkaznicky. Osadí se tolik a tolik košů, přidá tolik a tolik tisíc sáčků. Po čase se sáčky doplní. V účetnictví se pak objeví, že na citlivý problém radnice vynaložila tolik a tolik tisíc korun.

Avšak vlastní řešení problému tento způsob úklidu exkrementů neznamená. Důvod je prostý. "Páníčkové a paničky" jaksi nabídku ignorují a sbírají nepříliš ochotně. Pohodlí, netečnost, laxnost, obava o svůj "status".

DŮLEŽITÁ JE I PREVENCE

Logika by napovídala, že menší sběrová aktivita "páníčků" zajistí firmě zásobu práce. Ale ani firma otce a syna Kratochvílových, jakkoli jsou na vyvinutý vysavač zjevně hrdí, nesbírá psí signatury z nějaké kratochvíle, nýbrž je vnímá jako důležitý pojem čistoty obecně.

Ivan Kratochvíl mladší dává najevo, že o nadnesenou reklamu v segmentu úklidové služby psích exkrementů firma ani dvakrát nestojí. Dotkne se nelichotivé typologie chování lidí - majitelů psů, kterým je - při veškeré lásce - zatěžko uklidit po svém čtyřnohém miláčkovi výkaly z veřejné komunikace. Takoví "páníčkové" těžko projeví odpovědnost ve vztahu ke svému okolí i v jiných věcech.

ZAHRANIČNÍ POZNATKY

V západních zemích - v Německu a ve Švýcarsku není mimořádným jevem, že jak řadový člověk, tak distingvovaný gentleman obstará svého psa "do důsledků". Povinnost pak cítí nejen k čtyřnohému příteli, ale i ke spoluobčanům, potažmo k svému městu.

Když na soukromou návštěvu k mé rodině přijel přítel ze švýcarského Schaffhausenu se svým psem, přivezl si pro jistotu zároveň sáčky, aby mohl exkrementy ihned uklidit, což také činil. Jeho zvyk nezlomily ani již důkladně označkované vnitrosídlištní prostory v Modřanech.

U nás ovšem, jak o tom nevypoví ani tak tisíce instalovaných papírových pytlíků (cena kolem 1 Kč), ale spíše obsah odpadových schrán, je ze strany psích pečovatelů příznačná spíše netečnost. Vlastní iniciativou samotní pejskaři mnoho "pokladů" neuloží. Asi se strachují o důstojnost.

Když se nasadí čištění průmyslové, samozřejmě už není podstatné, zda na hektaru bude o dvacet nebo padesát "cejchů" navíc, ale rozhodně není spoluobčanům lhostejné, jak náročně vytyčenou tratí budou na té přírodní chodníkové mozaice nuceni vést svůj každodenní slalom. Proto záleží i na inidividuálním úklidu.

Pan Kratochvíl starší nicméně doplňuje ještě z jiného úhlu. "Kupříkladu z Amsterodamu mám dojem, že je stejně špinavý jako Praha, avšak rozdílná je rychlost zašpinění i úklidu. Svým způsobem se přístup tohoto města k řešení "psí problematiky" týká i naší firmy. Před čtyřmi měsíci si zástupce magistrátu z města tulipánů přijel do Prahy pro referenční prototyp našeho průmyslového vysavače, a odvezl si hned tři. Ve skupině Nizozemců byl navíc i reprezentant rotterdamské radnice, takže se o naší technologii dozvědí ještě v dalším městě. Možná se test ujme. Nizozemí je přece tradičně cyklistickou zemí."

RIZIKO SKLUZU

Firma KaS nežije jen z podnikatelského záměru, zaznamenaného již v Osudech dobrého vojáka Švejka, ze sbírání psích exkrementů. V zásadě jde o úklidovou firmu. V loňském roce zaměstnávala osmdesát lidí, působila již ve vícero městech a dosáhla obratu dva milióny korun. Na pražských komunikacích se pod jejím logem pohybovalo i kolem stovky "psích" vysavačů.

Její majitelé o správnosti svého podnikatelského záměru nepochybují. Nedávno firma prezentovala další inovaci. Původní plechové kontejnery na psí exkrementy neměly - vzhledem k chemické agresivitě obsahu - potřebnou životnost. Navržený koš z plastu vydrží déle. Předpoklady pro zbavování se nežádoucích projevů psí přítomnosti ve městech tedy existují.

"V rozsahu údržbové a úklidové péče se odrážejí ekonomické možnosti" - je slyšet nejčastější námitku z několika magistrátů. Peněz se nedostává ani na podstatnější projekty. To je jistě nikoliv pominutelný argument. Zároveň se ale ukazuje, že otázka souvisí i s postavením problému v hierarchii hodnot představitelů města.

Psí problém je ve skutečnosti problémem lidí. Zavírat oči před jeho existencí nelze. Naopak zasluhuje zvýšenou pozornost. Zaslouží si to Praha, a zdaleka nejen proto, že byla pro letošní rok nominována evropským městem kultury, ale i další města. Už proto, abychom se v kulturnosti, k níž se jako Češi příznačně rádi hlásíme, neocitli v našich ulicích v markantním, možná permanentním nekontrolovaném skluzu. Jednak by byl nebezpečný, a navíc by byl i vstříc evropskému okolí velmi nevábně cítit.

VLADO KÝCZNEY

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down