01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NEJLEPŠÍ USKUTEČNITELNÉ ŘEŠENÍ

STRATEGIE PRO ANGLII A WALES Situace ve Velké Británii je v oblasti odpadového hospodářství v mnohém podobná naší - především v množství skládek, které byly vybudovány. Proto je zde - stejně jako u nás - převažujícím způsobem zneškodňování odpadů skládkování. Britská vláda publikovala návrh...

STRATEGIE PRO ANGLII A WALES

Situace ve Velké Británii je v oblasti odpadového hospodářství v mnohém podobná naší - především v množství skládek, které byly vybudovány. Proto je zde - stejně jako u nás - převažujícím způsobem zneškodňování odpadů skládkování. Britská vláda publikovala návrh odpadové strategie pro Anglii a Wales.

Jádrem návrhu je filosofie založená na integrovaném systému realizace Best Practicable Environmental Option (BPEO) - Nejlepší uskutečnitelné řešení otázek životního prostředí pro odpadové hospodářství. Přístup je založen na snížení množství odpadů, jejich znovuvyužití nebo recyklaci, přičemž se dává přednost recyklaci, kompostování a spalování s využitím energie.

Vzhledem k předpokládanému růstu množství odpadu (o 3 % ročně) se vláda před dopracováním strategie na nejbližších dvacet let rozhodla pro dialog u kulatého stolu a konzultace se širokou veřejností i odborníky.

Jádrem navrhované strategie je využívat v roce 2010 až 45 % z 27 mil. t/rok domovního odpadu. Toto využití zahrnuje recyklaci, kompostování a energetické zhodnocování. Dvě třetiny z tohoto množství (30 % z celkového množství odpadů) se musí recyklovat nebo kompostovat.

Pro rok 2005 se plánuje, že bude využíváno 40 % z celkového množství odpadů, přičemž má být 25 % odpadů recyklováno a kompostováno. To je výrazné zlepšení proti současnému stavu (8 % odpadů recyklováno a 6 % odpadů energeticky zhodnoceno).

Jelikož vyššího stupně recyklace nelze dosáhnout bez určitých požadavků na kvalitu materiálů, byla zřízena Skupina pro rozvoj trhu (Market Development Group), která postupně publikovala řadu návrhů na podporu trhu spolu s návrhem celé odpadové strategie.

Vláda rovněž slíbila vytvořit co nejdříve politický rámec, v němž by se stanovené cíle mohly realizovat. Tyto akce zahrnují podporu nového využití recyklovaných materiálů, pobídky pro obchod, stimulaci uvědomění veřejnosti a spolupráci s místními orgány.

Návrh strategie je pevně zakotven v kontextu udržitelného rozvoje, požadujícího sociální pokrok, rozumné využívání zdrojů, velký ekonomický růst, zaměstnanost a účinnou ochranu životního prostředí.

Aspekty zaměstnanosti při hospodaření s odpady jsou velmi důležité - v Británii pracuje v tomto odvětví na 90 000 lidí. Místní orgány v Anglii a Walesu vydaly v letech 1996/1997 na odpadové hospodářství částku 1 mld. GBP.

PRIORITY

Návrh strategie říká jen málo o budoucnosti kompostování v Británii a zřejmě dává přednost spalování. Bylo vypočteno, že pro zajištění 25% regenerace budou třeba nové spalovací kapacity, schopné zpracovat až 33 mil. t/rok. Při průměrné kapacitě 200 000 t/rok pro jedno zařízení by to znamenalo vybudování přes 160 nových spaloven s využitím energie.

Realizuje-li se tento návrh, bude to znamenat kromě značných změn s proudech výrobků a v celém průmyslu také význačné zásahy například do krajiny. Kromě nových spaloven se získáváním energie bude nutno vybudovat ještě zhruba 200 nových závodů na recyklaci materiálů (každý o kapacitě 50 000 t/rok) a 300 nových kompostáren (cca 20 000 t/rok každá).

Klíčovou otázkou pro splnění plánovaných cílů je aktivizace obyvatel se zaměřením na:

- vztah k odpadům,

- zvýšení množství výrobků z recyklovaných materiálů,

- infrastrukturu hospodaření s odpady,

- rozvoj trhů pro druhotné materiály.

Pro každou z těchto oblastí jsou přesně definovány kompetence hlavních zúčastněných (vláda, obchod, místní orgány, obce a neziskové organizace, veřejnost, státní správa a průmysl nakládání s odpady).

UKAZATELE ROZVOJE

Jako součást strategie udržitelného rozvoje ve Velké Británii bylo publikováno 150 ukazatelů. Několik z nich se týká hospodaření s odpady:

- odpady z domácností, obchodu a průmyslu (včetně staveb a demolic),

- celkové množství odpadů,

- podíl regenerace, recyklace a zneškodňování.

- poměr produkce odpadu k hrubému domácímu produktu (zlepšená účinnost využití zdrojů),

- kilometry ujeté při odvozu odpadu (snížení náročnosti dopravy),

- počet případů nelegálních skládek (snížení dopadu na životní prostředí),

- procento z 300 vedoucích společností, podávajících hlášení o zvýšení množství odpadu (zlepšená uvědomělost při podnikání),

- skládkovaný biodegradovatelný odpad (podle směrnice EU),

- regenerovaný obalový odpad (podle směrnice EU),

- recyklovaný obalový odpad (podle směrnice EU),

- množství speciálních odpadů (opatření o nebezpečném odpadu).

- stř -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down