01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

JAKO V OKRESNÍM MĚSTĚ

ODPADY V NEMOCNICI MOTOL Po dostavbě nového areálu a přestěhování několika klinik z jiných míst v Praze je Fakultní nemocnice v Motole svojí kapacitou největší nemocnicí v České republice a třetí v Evropě. Má přibližně 4500 zaměstnanců a asi 2500 lůžek. Na zajištění provozu se kromě vlastních...

ODPADY V NEMOCNICI MOTOL

Po dostavbě nového areálu a přestěhování několika klinik z jiných míst v Praze je Fakultní nemocnice v Motole svojí kapacitou největší nemocnicí v České republice a třetí v Evropě. Má přibližně 4500 zaměstnanců a asi 2500 lůžek. Na zajištění provozu se kromě vlastních zaměstnanců podílejí další firmy, které zajišťují dopravní systémy, úklid, stravování a další servisní činnosti.

Připočteme-li stovky ambulantních pacientů, návštěvy nemocných, studenty 2. LF UK a zaměstnance firem, které mají v areálu pronajaté prostory, jedná se o rozsah středně velkého města. Je tedy nutné předpokládat, že její provoz má určitý vliv na všechny oblasti životního prostředí, zejména v oblasti ochrany ovzduší, vodního a odpadového hospodářství.

Nejrozsáhlejší oblastí, která se zásadně dotýká životního prostředí, je odpadové hospodářství. A to jak množstvím, tak i nebezpečností odpadů. Celou produkci odpadů z areálu můžeme rozdělit do několika oblastí podle vzniku:

[*] Odpady vznikající při vlastní medicínské činnosti, při které tyto látky přicházejí do styku s pacientem, odpady z laboratorní a výzkumné činnosti, zbytky léků a chemikálií využívaných při různých testech.

Jedná se o odpady, které můžeme souhrnně zařadit do katalogu odpadů pod kód 18 01 00 (specifický odpad ze zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče); jedná se o nebezpečné odpady. Tyto odpady podle mého názoru nelze třídit a vzhledem ke způsobu likvidace spalováním považuji jakýkoliv pokus o to za zbytečný a nebezpečný. Zároveň, protože tyto odpady mohou obsahovat a většinou i obsahují určitý podíl léčiv nebo chemických látek ve zbytcích obalů, se domnívám, že jediný bezpečný způsob jejich likvidace je spalování. U technologií, které prosazují zneškodnění sterilizací, si mohou tyto látky ponechat nebezpečné vlastnosti i po ní.

[*] Další skupinou odpadů vznikajících při provozu nemocnice jsou odpady z diagnostiky, u kterých je možné další využití a recyklace. Jedná se o vývojky, ustalovače a filmy používané při rentgenologii, odpady s obsahem rtuti (teploměry) apod. U těchto odpadů není problém s likvidací a ze strany odběratelů je o ně poměrně značný zájem.

[*] Velkou skupinou jsou odpady vznikající při další činnosti nemocnice. Ponejvíce se jedná o odpad z obalů, administrativní činnosti, z údržbářské činnosti a z pomocných provozů (autodoprava, prádelna, technické zabezpečení, stravování). Do této skupiny rovněž patří starý nábytek, vyřazená technika, dále odpad vnesený do nemocnice ambulantními pacienty a návštěvami. U těchto odpadů, až na některé nebezpečné druhy (zářivky, motorové a jiné druhy olejů, olověné a Ni-Cd akumulátory), se jedná o odpady kategorie O, z nichž je možné většinu zařadit do směsného komunálního odpadu. To se týká zvláště těch, u nichž není zajištěn odbyt pro recyklaci.

[*] Vzhledem k rozsahu nemocnice a z důvodů rekonstrukce starých objektů pro nové využití, vznikají odpady při investiční činnosti (stavební a objemný odpad) a při činnosti některých firem, které působí v areálu FN Motol a používají pronajaté prostory (většinou směsný komunální odpad).

ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ

V uplynulé době nebylo odpadové hospodářství, s výjimkou spalovny, v FN Motol vzhledem k častým personálním změnám, řádným způsobem zajišťováno. S nástupem nového vedení došlo ke změnám provozně technického oddělení. Od počátku loňského roku bylo zřízeno a personálně zajištěno oddělení odpadového hospodářství, jehož úkolem je zajišťovat veškerou likvidaci odpadů vznikajících v areálu Fakultní nemocnice v Motole a kontrolu nakládání s odpady. Do tohoto oddělení byla začleněna i spalovna nebezpečných odpadů.

Dále byla zpracována směrnice pro odpadové hospodářství, ve které byly upřesněny povinnosti pro jednotlivá pracoviště na základě zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech a začátkem roku 1999 byla uvedena v platnost. Na základě zkušeností s touto směrnicí byly provedeny v polovině uplynulého roku její změny v rámci zjednodušení manipulace a administrativy.

Byly nově zpracovány (a příslušnými orgány státní správy schváleny) provozní řády spalovny a skladu nebezpečných odpadů, který byl zřízen pro potřeby odpadového hospodářství.

Spalovna nebezpečných odpadů slouží k likvidaci všech výše zmíněných medicínských odpadů pro zjednodušení zařazených pod kódem 18 01 00 (specifický odpad ze zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče). Spalují se v ní všechny spalitelné nebezpečné odpady z provozu nemocnice i pomocných provozů podle schváleného provozního řádu. Tyto odpady jsou přepravovány zásadně v červených PE pytlích, aby byly odlišeny od ostatních odpadů. Dále jsou v této spalovně likvidovány nebezpečné odpady od jiných původců a dodavatelů na základě smlouvy - pro tuto činnost má FN Motol koncesní listinu na podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady.

Vzhledem k tomu, že se jedná i o manipulaci s infekčními odpady, jsou všichni pracovníci spalovny a odpadového hospodářství očkováni proti infekční žloutence.

PROVOZ SPALOVNY

Spalovna se skládá ze dvou spalovacích pecí typu HOVAL GG 14, každá pec má samostatný výměník tepla a společnou pračku plynů. Vzniklé teplo je z části využíváno k ohřevu TÚV.

Provoz je diskontinuální, pece jsou provozovány střídavě, obsluha je na směně dvoučlenná, střídání směn je v nepřetržitém provozu.

V současné době je odpadní popel ze spalovny zařazen jako odpad kategorie N/O (byla provedena a schválena překlasifikace pověřenou osobou na základě ustanovení zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech).

Pro manipulaci a dočasné uložení byl zřízen sklad nebezpečných odpadů, kde chod skladu zajišťuje poučená obsluha. Sklad umožňuje bezpečné uložení odpadů před jejich předáním oprávněné osobě. Do tohoto skladu jsou tyto odpady předávány z jednotlivých pracovišť a po dosažení určitého množství jsou předávány k likvidaci příslušným firmám.

Dále byly z tohoto důvodu zbudovány:

- ohrada na kovový odpad (kde je výměnným způsobem umístěn kontejner),

- ohrada na objemný odpad (vyváží se na základě objednávky),

- trvale je přistaven kontejner na karton a papír (na základě smlouvy),

- v areálu jsou rozmístěny nádoby na sklo (jejich vyvážení vázne),

- vyhrazené místo na inertní odpad.

PŘEPRAVA A MANIPULACE

[*] Zdravotnický odpad - Veškeré medicínské odpady ze zdravotnických pracovišť jsou přímo na odděleních ukládány do červených PE pytlů (ostré předměty předem do plastových kontejnerků nebo PET lahví) a jsou přepravovány do spalovny.

Z nové budovy, kde jsou na každém oddělení a na každém patře zřízena svozová místa, a z budovy dětské nemocnice, kde je dopravní místo zřízené v suterénu, jsou tyto odpady přepravovány pneumatickou dopravou přímo do sila spalovny bez další manipulace.

V budově dětské nemocnice sváží dopravní služba z jednotlivých oddělení tyto odpady do suterénu budovy výtahem.

Ze samostatných objektů (oddělení žloutenek, kliniky TRN a LDN I a II a mikrobiologie) jsou přepravovány dvakrát denně speciálně vyčleněným nákladním autem do spalovny v červených PE pytlích.

[*] Ostatní odpady - Zatím se nedařilo přímo na jednotlivých zdravotnických a administrativních pracovištích vytřídit ostatní odpady (papír, plasty, sklo a další), a v další fázi není již další třídění možné, bylo od něj na základě souhlasu odboru životního prostředí Magistrátu hl. města Prahy, upuštěno. Tyto odpady se ukládají do PE pytlů a jsou většinou ukládány do kontejnerů jako směsný komunální odpad. Kde je to technicky proveditelné, třídí se i tento odpad.

Na ostatních pracovištích a pomocných provozech se provádí třídění odpadů a jsou předávány přímo spalovně, oprávněným osobám nebo do skladu nebezpečných odpadů.

EVIDENCE ODPADŮ

Je vedena za FN Motol centrálně u vedoucího odpadového hospodářství na základě jednotlivých evidencí vedených na spalovně a jednotlivých pomocných provozech a skladu nebezpečných odpadů. Ty jsou jedenkrát měsíčně předávány ke zpracování. Bylo upuštěno od vedení evidence na jednotlivých medicínských odděleních vzhledem k tomu, že by to bylo nesmírně administrativně náročné a zbytečné, neboť tato evidence nemocničního odpadu je vedena na spalovně na základě přepraveného odpadu a hlášení dopravní služby.

SPECIFICKÁ SITUACE

Chtěl bych se zmínit ještě jednou o třídění běžných komunálních odpadů z provozu nemocnice. V naší nemocnici byl proveden pokus o třídění jednotlivých frakcí těchto odpadů na jednotlivých pracovištích podle směrnice o odpadech, která byla zpracována mým předchůdcem. V ní bylo předepsáno třídění těchto odpadů a vedení evidence na jednotlivých medicínských pracovištích, jichž jsou ve FN Motol stovky.

Úklid a svoz těchto odpadů do předem stanovených míst zajišťují na některých pracovištích externí firmy na základě dřívějších smluv. Vzhledem k tomu, že celý způsob byl administrativně náročný a vytříděný odpad byl stejně nepoužitelný pro další zpracování a končil ve směsném komunálním odpadu, byl na základě těchto zkušeností zaveden jednoduchý systém.

Nebezpečný zdravotní odpad je ukládán do červených PE pytlů a odesílán nejkratší cestou do spalovny a ostatní směsný komunální odpad, který ukládán do jinobarevných pytlů je dopravován na místa, kde se ukládá do kontejnerů na komunální odpad. Zároveň bylo upuštěno od vedení evidence odpadů na jednotlivých medicínských pracovištích. Evidence je vedena při přejímce na spalovně. Tato úprava byla provedena na základě souhlasu podle § 5 odst. 2 zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech vydaného OŽP MHMP.

Dále bych se v souvislosti s prací externích firem při úklidech v nemocnicích chtěl zmínit o tom, že v některých případech pracovníci manipulují s nebezpečnými nemocničními odpady, a tudíž by tyto firmy měly mít souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady vydaný příslušným orgánem státní správy.

Proto při novém výběrovém řízení na úklidové firmy ve FN Motol, které je v současné době v běhu, byl do podmínek veřejné obchodní soutěže zařazen požadavek na platný souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady a příslušnou koncesní listinu dle živnostenského zákona.

Odpady z pomocných provozů a dalších míst v areálu nemocnice jsou poměrně bez problémů.

MOŽNÉ ZDROJE PENĚZ

Mluvit o všeobecně známém nedostatku finančních prostředků, neustále vzrůstajících cenách energií a zpožděných platbách od zdravotních pojišťoven by bylo nošení dříví do lesa. Spíše bych chtěl upozornit na některé, byť i malé finanční zdroje v oblasti odpadového hospodářství, které se mohou vyskytnout v jiných obdobných zdravotnických zařízeních.

Po svém nástupu do FN Motol a seznámení s problematikou jsme prověřili smlouvy firem, které sídlí v areálu nemocnice na základě dřívějších dohod.

U většiny z nich bylo sice zakotveno, že uhradí náklady spojené s používáním nádob na odvoz odpadu, ale většinou se tato položka neúčtovala. Jednotlivým firmám byla po projednání vyměřena částka k úhradě stanovená odhadem podle druhu činnosti a počtu zaměstnanců obdobně jako náklady na energie. Nejedná se o vysoké částky, ale částečně přispívají k vylepšení finanční bilance odpadového hospodářství.

Dále také FN Motol ve své spalovně likviduje odpady pro jiná zdravotnická zařízení a další subjekty, což přináší další finanční prostředky. Pro tuto činnost je nutný řádný živnostenský list pro nakládání s odpady a případně koncesní listina pro nakládání s nebezpečnými odpady.

VLADIMÍR ŠVEJDA,

oddělení odpadového hospodářství

Fakultní nemocnice Motol

Bylo upuštěno od vedení evidence na jednotlivých odděleních vzhledem k tomu, že by to bylo nesmírně administrativně náročné a zbytečné

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down