01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace a logistika

Polyurethanové láhve Polyurethany, zkráceně PUR nebo PU, jsou zvlášť mnohostrannou skupinou syntetických hmot, která vzniká polyadicí isokyanátů s polyony. Je to materiál mnoha tváří. Tvrdé PU pěnové látky jsou např. vysoce efektivní pro izolace tepla i chladu, ať už ve výškových kancelářských...

Polyurethanové láhve

Polyurethany, zkráceně PUR nebo PU, jsou zvlášť mnohostrannou skupinou syntetických hmot, která vzniká polyadicí isokyanátů s polyony. Je to materiál mnoha tváří. Tvrdé PU pěnové látky jsou např. vysoce efektivní pro izolace tepla i chladu, ať už ve výškových kancelářských budovách nebo v domácí chladničce. Ve formě měkké pěny se PU používají při výrobě moderní sportovní obuvi, lepidel, laků, balicích pěn a podlahových krytin.

Jejich aplikace se podstatně zlepšila, když se podařilo pěny PU nabídnout jako aerosolové spreje. Dnes se jen na německém trhu prodává ročně asi 25 miliónů PU sprejů, které jsou nepostradatelné ve stavebnictví při novostavbách i opravách starších budov.

Je to dáno zejména snadností a rychlostí jejich použití pro tepelnou i hlukovou izolaci oken a dveří, průchodů potrubí stropy nebo zdmi, pro utěsnění střech i větracích kanálů a při dokončovacích pracích na tepelné i zvukové izolaci.

Pěny PU jsou výhodné i pro ochranu klimatu, neboť snižují vznik škodlivých látek a skleníkových plynů, vznikajících při spalování.

Od roku 1990 kromě toho přestali evropští výrobci sprejů s PU pěnami používat jako hnací plyn freon ničící ozón.

Přesto jsou v nich stále obsaženy více či méně zdraví škodlivé látky, které nutno respektovat při likvidaci odpadů. Proto se použité spreje nesmí odhazovat do běžného odpadu, ale předávat ke speciální ekologické recyklaci, kterou v Německu nabízí společnost PU-Dosen-Recykling & Co. (PDR).

Moderní recyklační technologie mohou ekonomicky fungovat jen v tom případě, když výrobci zboží a jeho prodejci jsou ochotni přijmout odpovědnost a náklady za využití a zneškodnění odpadů, které z výrobků vznikají.

Je to logické, neboť kdo je schopen nejlépe posoudit efektivnost vynaložených prostředků na toto nakládání, než lidé, kteří sami výrobky produkují?

Průmysl výrobků z PU pěny patří mezi první, které vytvořily uzavřený cyklus výroba-prodej-nové využití. Jejich systém zneškodňování použitých sprejů o dva roky předstihl zákonnou německou normu, která zavádí pojem uzavřeného cyklu spotřeby výrobku. Hlavní výhodou, která s tohoto uspořádání plyne, je omezení spotřeby primárních surovin a využití recyklovaných materiálů místo nich.

SBĚRNÝ SYSTÉM PDR

PDR je společnost založená hlavními výrobci sprejů s PU pěnou, která sídlí v Thurnau v severním Bavorsku. Jejich první recyklační zařízení začalo pracovat v červnu 1994. Pracoviště má 40 zaměstnanců, kteří se starají o sběr a recyklaci použitých sprejů po celém Německu.

Společnost PDR od roku 1994 investovala do tohoto systému kolem 30 mil. DM a zpracovává dnes asi 30 % sprejů z německého trhu. Kapacita linky je však dostačující pro recyklaci všech sprejů prodávaných v Německu, případně by mohla pokrýt i části evropského zahraničí. Projekt PDR získal už v roce 1997 certifikáty ISO 14000 a ISO 9000.

Řešení PDR je dimenzováno na celoplošný výkup všech autorizovaných sprejů s PU pěnou, nacházejících se na trzích v celém Německu. Musí proto obsloužit na 300 tisíc živnostenských a značné množství soukromých spotřebitelů.

PO CELÉM STÁTĚ

Aby zaručil celoplošný sběr použitých sprejů s PU pěnou, musel PDR vybudovat samostatnou recyklační logistiku ve spolupráci s Německou dráhou, ABX Logistics (dříve Bahntrans), Interseroh Deutschland, s Německou poštou a s regionálně činnými speditéry, kteří jsou partnery pro okružní jízdy, a s dalšími servisními pracovníky.

Převážnou část sprejů s PU pěnou na německém trhu využívají řemeslníci, především při montáži oken a dveří. Dalších 25-30 % sprejů se prodá v obchodech malým řemeslníkům a domácím kutilům.

Ti mohou po spotřebování zavolat bezplatně na čísla PDR začínající číslicemi 0800, ohlásit počty sprejů nebo krabic a PDR zajistí jejich odvoz k recyklaci. Malé počty použitých sprejů lze mimo to odevzdat do prodejen, sběren nebo do stavebních marketů, kterým PDR dodá sběrné krabice a pak je bezplatně odveze.

PROPRACOVANÁ TECHNOLOGIE

Z technických důvodů není možné dózy s PU pěnou při použití zcela vyprázdnit. V dóze zůstanou vždy zbytky prepolymeru a nadouvadla, které stojí za to vrátit do výrobního procesu.

V recyklačním závodu v Thurnau má PDR speciální zařízení na opětné zhodnocení použitých sprejů s PU pěnou, které je schopno zpracovat až 4000 dóz za hodinu, docílit 90 % zhodnocení odpadu a uskutečnit tak uzavřený oběh výrobků. Použité spreje ze sběru se nejprve vytřídí na typy 1K a 2K.

Spreje 1K se dopravníkem dostanou do vzduchotěsného prostoru, kde se mechanicky rozdrtí. Tekuté i kovové části (hliníkový nebo bílý plech) propadnou do rozpustidlové lázně. Kovové části vyjme šnekový dopravník z lázně a během dopravy je předběžně omyje pod mycími tryskami.

Po průchodu druhou lázní z čistých rozpouštědel se dostanou do sušicího šneku, kde se odpařením odstraní zbytky rozpouštědel. Kovové části se pak třídí do kontejnerů na hliník a bílý plech pro zpracování v huti.

Nádrž, do které pod drtičem vyteče směs PU a rozpouštědel, se dopraví do filtrační stanice. Oddělená rozpouštědla se znovu použijí na čištění odpadových sprejů.

Získaný recyklát PU se vrátí do výrobních hal, kde se znovu použije buď do PU pěny nebo jako přísada do průmyslových lepidel.

Páry rozpouštědel uniklé z drticího zařízení se nad ním odsávají, transportují se do oddělení na recyklaci rozpouštědel a znovu použijí na čištění odpadových sprejů.

Spreje typu 2K projdou podobným procesem a jejich kovové části se recyklují stejně jako u typu 1K. V tomto typu se však nevyskytují tekuté zbytky s PU, který se v nich zcela vytvrdí už během používání sprejů.

Tyto vytvrzené zbytky PU pěny se sbírají a odevzdávají na termickou recyklaci. Kartonové obaly na spreje se vrátí do oběhu nebo se odešlou na recyklaci do papíren.

- bou -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down