01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koloběh materiálů

Koloběh materiálů PODTITULEK: Recyklace cihelného zdiva Měrná produkce průmyslových odpadů v České republice dosahovala v roce 1996 230 kg na 1000 US dolarů hrubého domácího produktu, přičemž se 99 % skládkovalo. Pro porovnání lze uvést Německo s 50 kg průmyslových odpadů na 1000 USD HDP. Recyklace...

Koloběh materiálů

PODTITULEK: Recyklace cihelného zdiva

Měrná produkce průmyslových odpadů v České republice dosahovala v roce 1996 230 kg na 1000 US dolarů hrubého domácího produktu, přičemž se 99 % skládkovalo. Pro porovnání lze uvést Německo s 50 kg průmyslových odpadů na 1000 USD HDP.

Recyklace stavebních hmot je součástí ekologického stavění nebo přesněji řečeno - výstavby zaměřené na šetření zdrojů, při pokud možno nízkém zatížení vody, ovzduší a půdy škodlivými látkami. Základním principem koloběhu stavebních materiálů je recyklace asanovaných materiálů po dožití stavby a její demolici.

Prvořadý zájem

Ochrana životního prostředí v odvětví stavebnictví sleduje tyto cíle:

[*] Šetrná spotřeba cenných přírodních surovin. Respektování územních limitů těžby (dobývací prostory) neobnovitelných přírodních zdrojů s důrazem na rekultivaci a revitalizaci lokalit narušených těžbou. Náklady související s těžbou se musí promítat do ceny neobnovitelných přírodních zdrojů.

[*] Redukování skládek odpadů při stálém vyšším podílu zhodnocení odpadů. Tím omezovat poškozování přírody a krajiny, tj. lesních, zemědělských i vodních ekosystémů.

[*] Snižovat přebytek hmot na staveništích, snižovat neúměrnou hmotnost stavebních objektů a také zkracovat dopravní cesty zásobování stavenišť.

Ochrana životního prostředí je legislativně zajišťována zákonem o odpadech č. 125/1997 Sb., kde je zakotvena povinnost původce odpadů (v našem případě stavební firmy) v § 5 v posloupnosti: - odpady sám využívat - nabídnout k využití jiné právnické nebo fyzické osobě - zneškodnit odpady.

Prvořadým zájmem společnosti je využívání odpadů, to je činnost vedoucí k získávání druhotných surovin, k recyklaci odpadů, případně k využití některých vlastností odpadů. Další povinností původce odpadů je, mimo jiné, shromažďování utříděných odpadů podle druhů a kategorií. Druhy a kategorie odpadů jsou uvedeny v Katalogu odpadů (vyhláška MŽP č. 337/1997 Sb.)

Z recyklace pro stavební účely je třeba vyloučit nebezpečné odpady (materiály s obsahem dehtu a azbestu, staveništní nevytříděný odpad). Požadavky na třídění podle jednotlivých druhů jsou jednak podmínkou efektivního využití odpadů jako druhotné suroviny, zejména ve vztahu ke kvalitě budoucích stavebních konstrukcí a jednak třídění zvyšuje náklady na recyklaci stavebních odpadů.

Recyklovaný materiál používaný pro novou výstavbu musí splňovat kvalitativní požadavky podle způsobu užití ve smyslu zákona č. 22/1997 Sb. a pro stavební výrobky definované v nařízení vlády č. 178/1997 Sb. Nutné zkoušení a kontrola vlastností se nutně promítnou do jeho ceny, stejně jako nutné třídění a další povinnosti vyplývající ze zákona o odpadech. Zkoušení recyklovaného materiálu, pravidelná kontrola jeho vlastností podle účelu použití a zejména třídění se dosud provádí ve velmi omezeném rozsahu.

Hlavním činitelem využívání stavebních odpadů je a bude ekonomika všech ekonomických subjektů, od původce odpadů (stavební firmy přes zpracovatele odpadů (recyklační závod) až po uživatele recyklátů jako druhotné suroviny. V prvé řadě se uplatní regulační prvky zákona o odpadech:

[*] Poplatky za ukládání odpadů na skládky: ostatní odpad 20 až 80 (od roku 2003) Kč/t a nebezpečný odpad 200 + 300 (1998) až 450 + 1000 (od roku 2003) Kč/t.

[*] Finanční rezerva na rekultivaci skládky ve smyslu vyhlášky MŽP č. 340/1997 Sb.: ostatní odpad 20 Kč/t a nebezpečný odpad 60 Kč/t.

[*] Zvýšené technické požadavky na skládky nebezpečných odpadů a ostatních odpadů hodnoceného podle výluhové třídy zvýší cenu skladování odpadů, kterou platí původce odpadu provozovateli skládky.

Uvedená regulační opatření zvyšují tlak na rozšíření recyklace stavebních odpadů a na třídění staveništního dopadu, který je zařazen v kategorii N - nebezpečný. Cena, kterou bude platit původce odpadu provozovateli skládky, převýší případné finanční požadavky provozovatele recyklačního zařízení (bývá 200 Kč/t až 500 Kč/t podle místa a stupně vytřídění stavebního odpadu). Cena skládkování netříděného stavebního odpadu (kategorie N) se pravděpodobně z nynějších 500 až 1000 Kč/t zvýší od roku 2003 nejméně na dvojnásobek.

Využíváním recyklátu se šetří přírodní zdroje surovin, jejichž těžba je rovněž legislativně chráněna ekonomickými nástroji, jako jsou úhrady za dobývací prostor a vydobyté nerosty podle horního zákona, odvody za zábor zemědělského půdního fondu a případně poplatky za odnětí pozemků k plnění funkce lesa ve smyslu platných zákonů. Tím se zdražují přírodní zdroje neobnovitelných surovin a používání recyklátu jako druhotné suroviny se stává ekonomicky přitažlivé. Možnosti využití jednotlivých skupin stavebních odpadů jsou uvedeny v tabulce.

Petr Pytlík, Libuše Beckerová

Ústav technologie stavebních hmot a dílců,

Stavební fakulta VUT Brno

¨

Možnosti využití skupin materiálů stavebního odpadu

Skupina Využití Poznámka

17 01 01 v nepojené formě pro násypy, podkladové

beton, železobeton vrstvy, obsypy vedení

jako kamenivo do betonu nižších

pevnostních tříd

17 01 02 zásypový materiál, antuka na kurty

cihly, pálené hrubá frakce jako kamenivo pro lehké

cihlářské výrobky betony

17 01 03 drť pro pěší a cyklistické stezky apod.

keramika

(obkladačky,

dlaždice)

17 01 04 čisté sádrové zlomky jako přísada problematické využití, neboť sádra

sádrová stavební do cementu v cementárnách (sádrovec) nikdy nebude čistá

hmota

17 01 05 více méně nelze recyklovat

azbestová stavební

hmota

17 02 01 čisté dřevo pro štěpky k výrobě - hranoly a prkna lze opětovně použít jako

dřevo dřevocementových desek pomocný materiál na stavbě

využití energetického obsahu ve - jen ve spalovnách, které zajišťují

spalovnách ekologicky nezávadné spálení nátěrů

17 02 02 sekundární surovina k výrobě skla problém třídění skelných střepů

sklo

17 02 03 recyklace podle druhů plastů: závisí na druhové čistotě a s tím

plasty chemické metody, perspektivně související sběrové logistice

látková recyklace termoplastických (makroskopické rozpoznání jednotlivých

polymerů druhů plastů)

termické využití spálením

17 03 00 opětovné použití v asfaltobetonech asfalty nesmí obsahovat dehty, pak jsou

asfalty v kategorii N

17 04 00 běžný sběr pro hutě s rozdělením podle velké úspory energie v hutích,

kovy druhů zejména u hliníku a barevných kovů

17 05 00 opětovné použití při zemních pracích

zeminy, kameny, opětovné použití přírodního kamene

hlušina kámen drtit na štěrk

17 06 01 nelze recyklovat měkkou azbestovou izolaci stabilizovat

izolační materiál v matrici a uložit na skládku

s obsahem azbestu

17 06 02 minerální vlákna přetavit ve vanové peci

ostatní izolační a vyrobit novou izolaci

materiál pěnový polystyren rozemlít a použít jako

zásypovou izolaci

17 07 01 nerecyklovatelný bez třídění skládkování po stanovení stupně

netříděný vyluhovatelnosti a případně nebezpečných

staveništní odpad vlastností dle vyhlášky č. 338/97

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down