01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Připravovaný program

Připravovaný program Cyklus Odpadové dny 2001 pořádá ISWA Česká republika spolu s měsíčníky Hospodářských novin ODPADY a MODERNÍ OBEC a Svazem odpadového průmyslu pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Několikadílný cyklus bude mít svůj první vrchol v červnu v Kongresovém centru Aldis v...

Připravovaný program

Cyklus Odpadové dny 2001 pořádá ISWA Česká republika spolu s měsíčníky Hospodářských novin ODPADY a MODERNÍ OBEC a Svazem odpadového průmyslu pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Několikadílný cyklus bude mít svůj první vrchol v červnu v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, kde proběhne konference ODPADY A OBCE na téma Hospodaření s komunálními odpady.

Organizátoři chystají pro hradeckou konferenci mnoho zajímavých přednášek, které by měly účastníkům jak přiblížit situaci v zahraničí, tak je podrobně seznámit se stavem odpadového hospodářství u nás.

V bloku zahraničních přednášek bude představeno odpadové hospodářství města Paříže, kterému bylo nedávno uděleno ISO 9000. Druhým velkým městem bude Vídeň: fungování a ekonomika integrovaného systému nakládání odpady ve městě, včetně systému energetického využití odpadů. Zajímavé bude určitě seznámení s fungováním společnosti ARA, která je rakouskou obdobou systému "Zeleného bodu".

Pro města a obce

Pro zástupce měst a obcí je určen blok přednášek o způsobech tříděného sběru, zejména otázka pytlového sběru. Ten by mohl být vhodným řešením pro menší obce nebo svozové oblasti s obtížnými podmínkami svozu - tedy hlavně v podhorských oblastech, kde jsou dlouhé přejezdové vzdálenosti a malá hustota obyvatel. V přednáškách se bude diskutovat o výhodách, nevýhodách a ekonomice sběru pytlů od chodníků. Neobvyklým způsobem - sběrem do podzemních kontejnerů řeší své odpadové hospodářství město Třinec, jehož zástupci vystoupí se svými zkušenostmi.

V plném proudu je zpracovávání koncepcí jednotlivých krajů - na konferenci bude představena koncepce Královéhradeckého kraje. Zajímavé jsou i projekty regionálního významu, které ovlivní systém nakládání s odpady v širokém regionu. Jedním z nich je projekt malé spalovny komunálních odpadů, o níž uvažuje město Bystřice nad Pernštejnem.

Otázky nového využití odpadů a zpětného odběru některých výrobků jsou námětem dalšího bloku přednášek a diskuzí. O zpětném odběru autovraků, baterií, ledniček budou hovořit zástupci profesních svazů, téma doplní informace o sběru PET lahví a recyklaci elektrošrotu.

O situaci na trhu druhotných surovin (papír, plasty, sklo, kovy) budou rovněž informovat zástupci profesních sdružení. Pozornost by měla být upřena hlavně na výskyt každé komodity v komunálním odpadu, výtěžnost separovaného sběru, efektivitu vývozů a dovozů, možnosti zpracování včetně alternativního využití a odhadu vývoje komodity na trhu.

Nové zákony

Pro účastníky budou připraveny podrobné přednášky o podobě nové legislativy, hlavně otázky dopadu nových právních předpisů na obce a města. Jejich situaci postupně může ovlivnit také připravovaný zákon o obalech, který by měl umožnit lepší krytí ztrát ze separace komunálního odpadů (prostřednictvím systému EKO-KOM).

Na legislativu úzce navazují otázky financí, zejména způsob plateb do systému odpadového hospodářství obcí nebo přehled udělených dotací Státního fondu životního prostředí na drobné projekty v odpadovém hospodářství.

Na konferenci budou také prezentovány první výsledky výzkumného programu VaV o skladbě komunálních odpadů nebo výsledky průzkumu veřejného mínění, týkající se třídění odpadů. Na tyto oblasti úzce navazuje komunikace, ekologická výchova veřejnosti.

U každého z témat je prostor a čas pro diskuze, které se ukázaly jednou z nejcennějších součástí takových setkání. Pořadatelé konference očekávají bohatou účast zástupců měst a obcí, i firem pohybujících se v oblasti odpadového hospodářství.

- dk -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down