01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace tetrapaků bez rozpaků

Recyklace tetrapaků bez rozpaků PODTITULEK: Velmi kvalitní vlákniny Švédský obalářský obr Tetra Pak vážně usiluje o další zpracování svých použitých obalů. O tom, že jde o nezanedbatelné téma, svědčí například skutečnost, že jen v roce 1999 dodala společnost Tetra Pak do naší republiky...

Recyklace tetrapaků bez rozpaků

PODTITULEK: Velmi kvalitní vlákniny

Švédský obalářský obr Tetra Pak vážně usiluje o další zpracování svých použitých obalů. O tom, že jde o nezanedbatelné téma, svědčí například skutečnost, že jen v roce 1999 dodala společnost Tetra Pak do naší republiky neuvěřitelných 500 miliónů kartónových obalů.

V oblasti efektivní recyklace jsme však zatím za vyspělou Evropou poněkud pozadu. A to je škoda, protože recyklace "tetrapaků" se bez jakýchkoliv rozpaků vyplatí!

Dr. Rausing, který v roce 1951 založil firmu Tetra Pak, vycházel ze zásady, že obal by měl uspořit více, než je jeho cena. Původní záměr zdokonalit distribuci mléka se postupně, zásluhou technického rozpracování myšlenky, rozšířil nebývalou měrou.

Na počátku to byl čtyřstěn vyráběný z kartónu ovrstveného polyetylenem, a pak následoval známý Tetra Brik ve tvaru kvádru a řada dalších mutací. Zvláště obal Tetra Brik Aseptic, určený k dlouhodobému skladování poživatin a nápojů a postup jeho výroby zabezpečující sterilitu obsahu, byl roku 1989 v USA označen za nejvýznamnější inovaci v potravinářském průmyslu za posledních 50 let.

Není divu, protože kartónový obal obsahu 1 litru váží pouze 25-28 g, což jsou necelá 3 % celkové hmotnosti. To je důvod, proč společnost Tetra Pak působí ve více než 165 zemích světa. A v roce 1999 tato společnost dodala do ČR přibližně 500 miliónů kartónových obalů. Vedle polyetylenu a hliníkové fólie obsahují tyto obaly přibližně 13 000 tun kvalitních buničinových vláken, která se nabízejí k využití, pokud by nedošlo k rozšíření výroby Novopaku, materiálu, kterým se komplexně zhodnocují použité obaly tohoto typu v rozsahu asi 3000 tun nového výrobku za rok.

Předpokladem je sběr

Společnost Tetra Pak zabezpečuje svůj výrobní program komplexně v tom smyslu, že bere v úvahu i jeho vliv na životní prostředí při zpracování obalů použitých. Tvoří je totiž ze 75-80 % bělená, sulfátová, jehličnanová buničina ze severských dřevin vyznačující se vynikajícími mechanickými vlastnostmi, kterými se pak vyznačují i vyráběné kartony.

Zpracovává se výlučně buničina bělená bez použití chlóru nebo jeho sloučenin, a tak je spolehlivě splněna podmínka, aby neobsahovala více než 1 nanogram (10-9 g) dioxinů v 1 kg, jak to vyžadují předpisy zdravotnických orgánů v USA a Německu.

Recyklace použitých obalů na tekuté poživatiny a nápoje Tetra Pak a jim podobných je možná za předpokladu tříděného sběru. Avšak i v zemích, kde sběr a třídění odpadů je uloženo zákonem a kde v tomto ohledu působí i dobrovolná iniciativa organizací a jednotlivců (kupř. státy EU), činí návratnost asi 25 %.

Technologie zpracování těchto odpadů je však známá a výsledky dosahované v Rosenheimu v Německé spolkové republice na lince o kapacitě 150 tun za den prokázaly, že investičně a z hlediska výrobních nákladů jde o postup rentabilní.

Získá se totiž vláknina, kterou lze použít především v papírenském průmyslu, v závodech zabývajících se výrobou krycích kartónů na vlnitou lepenku (lajnerů), dutinkového papíru (na vinuté obaly a papírenské dutinky), případně hygienických papírů.

Je zřejmé, že recyklovanou vlákninu z použitých kartónových obalů na poživatiny a nápoje lze použít i při výrobě krycích kartonů na vlnitou lepenku nejvyšší jakostní třídy, přičemž výrobní náklady jsou zhruba poloviční.

Sdružení evropských výrobců papírů (CEPI) vydalo nedávno prohlášení, ve kterém vyzvalo všechny výrobce, zpracovatele a uživatele papíru, kartonu a lepenky k zintenzivnění úsilí o recyklaci této suroviny z dosavadních 48,7 % na 56 % v roce 2005.

Milan Souček,

(Převzato z časopisu Packaging 1/2001)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down