01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Důraz na zapojení veřejnosti

Důraz na zapojení veřejnosti PODTITULEK: Koncepce ústeckého kraje Povinností kraje je podle ustanovení zákona č. 125/1997 Sb. zpracovat koncepci svého odpadového hospodářství (KOH). Severočeské sdružení obcí získalo ze Státního fondu životního prostředí finanční prostředky na spolufinancování...

Důraz na zapojení veřejnosti

PODTITULEK: Koncepce ústeckého kraje

Povinností kraje je podle ustanovení zákona č. 125/1997 Sb. zpracovat koncepci svého odpadového hospodářství (KOH). Severočeské sdružení obcí získalo ze Státního fondu životního prostředí finanční prostředky na spolufinancování zpracování KOH. Ve výběrovém řízení byla za zpracovatele vybrána Regionální rozvojová agentura, a. s., se sídlem v Mostě.

Projekt je realizován za finanční a technické podpory Ministerstva životního prostředí Nizozemského království a Provincie Jižní Holandsko.

Začátkem měsíce března se konalo v litvínovské Schole Humanitas veřejné slyšení k projektu KOH. Tento nezvyklý způsob informace o projektu, který se dotýká široké veřejnosti, přilákal do auly školy přes 130 zájemců. Patřili mezi ně zástupci obcí a sousedních krajů, krajských zastupitelstev, zástupci nevládních neziskových organizací i senátoři. Organizátory celé akce byly Severočeské sdružení obcí (SESO) a Regionální rozvojová agentura (RRA). Byl zde prezentován způsob zpracování KOH a její obsah.

Výrazně byl deklarován zájem zpracovatelů o zapojení odborníků i laiků z celého kraje do procesu zpracování KOH.

Práce odborných skupin

Celý tým čítající již dnes několik desítek odborníků řídí Zdeněk Tarant z RRA. Ten nám podal podrobnější informace o celém projektu. "Vyzvali jsme dobrovolníky z celého kraje, kteří se problematikou odpadového hospodářství zabývají, a jsou ochotni s námi spolupracovat, k setkání koncem dubna. Tam se ujasní další kroky spolupráce s našimi odbornými skupinami, které jsme k tomuto účelu vytvořili.

Odborné skupiny jsou tři a náplní jejich práce je posuzovat dílčí výstupy a z různých hledisek je připomínkovat. Každá odborná skupina má v čele našeho zaměstnance, který na daných úkolech pracuje. Ten je zodpovědný za výsledky spolupráce se zájemci z řad odborné i laické veřejnosti. Odborná skupina s názvem Produkce odpadů, vedená Irenou Šulhovou, sleduje vymezení zájmového území, množství vznikajících odpadů a nástroje k řízení nakládání s odpady.

Druhá odborná skupina Zpracování odpadů, vedená Irenou Kvízovou, se zabývá stávajícím nakládáním s odpady, pohybem odpadů v kraji, technickou vybaveností území, starými zátěžemi a identifikací soukromého sektoru. Třetí vedená odborná skupina Legislativy, zastoupená Bohumilem Bocianem, zhodnocuje existující koncepční materiály a legislativu, státní správu a samosprávu v systému."

Cíle projektu

Mezi hlavní cíle projektu patří vytvoření koncepčního dokumentu pro krajskou vládu a podklad pro národní koncepci, která tak zohlední záměry kraje. Dále je třeba dosáhnout dohody o společném postupu při řešení odpadového hospodářství v celém kraji, definovat investiční potřeby daného území a usnadnit přibližování k požadavkům směrnic ES na odpadové hospodářství.

Návrh celé Koncepce odpadového hospodářství je rozčleněn do sedmi kapitol - analýza regionu a globální cíle v rámci KOH, vize regionu, SWOT analýza, výběr kritických oblastí regionu, formulace strategických cílů, včetně kvantifikovatelných ukazatelů, strategické směry a rozvojové aktivity.

Mimořádnost navrhovaného řešení spočívá ve:

[*] vytvoření integrované pracovní skupiny, kde je zastoupen státní, veřejný i privátní sektor z celého území kraje,

[*] zpracování KOH pro všechny druhy odpadů (tuhého, komunálního i nebezpečného),

[*] zpracování výstupů a analýza dat pomocí Geografického informačního systému na úrovni celého kraje v rámci Regionálního informačního systému (RIS),

[*] spolupráce se zahraničním partnerem, Provincií Jižní Holandsko, VROM - technická, finanční a metodická pomoc,

[*] přijetí principu veřejného projednání podle zásad svobodného přístupu k informacím.

"Dalším krokem bude uspořádání mezinárodní konference dne 14. června 2001 v Krušnohorském Maskaronu v Teplicích, kde budou představeny výstupy ze zpracování analýzy dat a projednán návrh dalšího postupu. Výstupní dokument by měl být k dispozici březnu příštího roku," upřesnil Zdeněk Tarant.

- Tz -

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down