01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nakládání s odpady v Tokiu

Nakládání s odpady v Tokiu PODTITULEK: Samosprávy mají odpovědnost Každá municipalita v Japonsku je odpovědná za nakládání s odpady ve své oblasti působnosti. V hlavním městě Japonska Tokiu je za nakládání s odpady odpovědný Magistrát Tokia. Město je administrativně členěno na tzv. speciální...

Nakládání s odpady v Tokiu

PODTITULEK: Samosprávy mají odpovědnost

Každá municipalita v Japonsku je odpovědná za nakládání s odpady ve své oblasti působnosti. V hlavním městě Japonska Tokiu je za nakládání s odpady odpovědný Magistrát Tokia. Město je administrativně členěno na tzv. speciální oblasti a obce s vlastní samosprávou.

Od loňského roku zde platí nový zákon o reformě místní autonomie. Při ní byla odpovědnost za nakládání s odpady a různé administrativní práce převedena na jednotlivé magistráty speciálních oblastí. Tím se oblasti staly autonomní nezávislou silou a základním bodem pro místní obyvatele.

Magistráty speciálních oblastí zajišťují :

[*] všechny administrativní povinnosti stanovené pro komunální odpady v oblasti nakládání a zneškodňování (zahrnuje sběr, svoz, třídění a konečné zneškodnění odpadů),

[*] všechny administrativní povinnosti stanovené pro úřady (municipality) v otázce veřejných zdravotních center (včetně vydávání povolení pro úklid zdravotních zařízení),

[*] zpracování nezbytných plánů pro separovaný sběr odpadů v souladu se zákonem pro zajištění odděleného sběru a recyklace plechovek (na nápoje) a obalů.

Magistrát Tokia zajišťuje:

[*] finanční a technickou pomoc pro Magistráty speciálních oblastí v otázkách nakládání s odpady,

[*] návody a předpisy pro provoz zařízení a řízení nakládání s odpady a čistírnami odpadních vod,

[*] formulaci plánů pro řádné nakládání s průmyslovými odpady,

[*] autorizaci zařízení na zneškodňování odpadů ,

[*] řízení výstavby nových zařízení pro zneškodňování odpadů.

Odpady jsou děleny na domovní odpady (zahrnují spalitelné a nespalitelné odpady, velkoobjemové odpady a kaly ČOV) a odpady ze živností a průmyslu, do nichž jsou obecně zahrnuty odpady podobné komunálním, a průmyslové odpady.

Svoz odpadů

Hlavní charakteristikou sběru odpadů v Tokiu je jejich třídění v domácnosti podle typu na spalitelné, nespalitelné a velkoobjemné. První dva typy jsou klasifikovány podle jejich charakteristiky. Velkoobjemové odpady jsou charakterizovány svou velikostí.

Mezi spalitelné odpady jsou zařazeny kuchyňské odpady, dřevo, papír, textil a plasty. Do nespalitelných odpadů jsou zahrnuty např. plechovky, lahve a keramika, ale také odpady nevhodné pro spalování, jako jsou plasty, guma a kůže. Kritériem nevhodnosti pro spalování je produkce škodlivých plynů, a to, že způsobují vysokou teplotu, která poškozuje spalovnu.

Velkoobjemovými odpady se rozumí odpady délky větší než 30 cm - zařízení bytů, elektrické spotřebiče, kola nebo matrace, které mohou obsahovat jak spalitelné, tak nespalitelné podíly. Velkoobjemové odpady se sbírají na základě telefonické objednávky v místě bydliště. Za odvoz se platí poplatek (28,5 yen za kg, tj. asi 9,0 Kč/kg).

Každá domácnost třídí odpady na spalitelné a nespalitelné. Jednotlivé druhy odpadů se rozdělují samostatně do plastových pytlů, které jsou barevně odlišeny. Obyvatelé dávají tyto plytle na stanovené místo vždy v den, který je určen pro daný druh odpadu.

Pro sběr se používají transparentní pytle, aby bylo vidět dovnitř a bylo možno snadněji oddělit odpad spalitelný od nespalitelného. Toto opatření podporuje třídění a zároveň napomáhá k bezpečnosti pracovníků zajišťujících sběr. Používané pytle jsou polyethylenové, vhodné pro spalování.

Odpady jsou sbírány a dopravovány Úřadem pro nakládání s odpady Magistrátu a firmami, které mají licenci od Magistrátu a zneškodňují je v zařízeních, které vlastní Magistrát. Magistrát sbírá domovní odpady a odpady od živnostníků, kteří produkují malá množství odpadů. Většina živnostníků, podnikatelů a úřadů, kteří produkují větší množství odpadů, předává odpady k zneškodnění přímo firmám s licencí. Některé podniky a úřady odvážejí své odpady přímo do zařízení na zneškodnění, které patří Magistrátu.

Sběr zajišťují pracovníci, kteří jsou zaměstnanci Magistrátu. Magistrát má 43 svozových firem a celkem asi 9000 zaměstnanců. Svoz odpadů (pytlů) se vzhledem k úzkým ulicím Tokia provádí malými vozy o objemu 4 m3 nebo méně. Odpady jsou sváženy na překladové stanice, kde jsou přeloženy a zhuštěny do velkých vozů (objem 18 nebo 14 m3).

Spalitelné odpady (papír, textil, kuchyňské odpady) jsou sváženy 2 x týdně, nespalitelné (kovy, keramika, sklo, plasty, guma) a recyklovatelné jednou týdně a velkoobjemové (nábytek, elektroodpad, kola) 2x měsíčně .

Zneškodňování

Magistrát vlastní osmnáct spaloven komunálních spalitelných odpadů. V roce 1997 spálily celkem 3,36 mil tun odpadů. Všechny spalovny jsou vybaveny různým stupněm čištění plynů a kontrolou (monitoringem). Tepelná energie se užívá k výrobě elektrické energie pro vlastní potřebu nebo prodej do veřejné sítě.

Vesměs mají spalovny nejmodernější technologii s vysokým stupněm čištění spalin, u většiny z nich dosahují jejich emise pouze 0,05 ng TEQ/m3. Dle plánu by do roku 2005 neměly být do ovzduší vypouštěny žádné dioxiny. Popílek ze spalování odpadů, nespalitelné odpady, jako je sklo, plasty, inertní odpad nevhodný pro spálení, jsou skládkovány na centrální skládce.

Nespalitelné odpady jsou zpracovávány v drticích a třídicích linkách. Nový závod na zpracování nespalitelných odpadů má dva drtiče, každý o kapacitě 47 t/hod. Nadrcený materiál se třídí na sítech a separuje. Tímto postupem se získá spalitelný podíl, železo a hliník. Železo a hliník se prodávají k dalšímu využití. Zbylé nespalitelné podíly se ukládají na skládku.

Pro velkoobjemové odpady jsou k dispozici 2 drtiče, každý o kapacitě 27 t/hod. Odpad je nejdříve drcen v rotačních kladivových drtičích, drť je tříděna v bubnových sítech a magneticky separována, aby se získalo železo a hliník. Ročně se získá z přibližně 150 000 t odpadu asi 18 000 t železných kovů. Z ledniček se nejdříve odsaje freon. Magistrát zajišťuje nakládání s nebezpečnými odpady na základě telefonické objednávky.

V současné době se recyklují hlavně papír a karton, lahve a plechovky od nápojů. Při nákupu nových zařízení lze stará vracet do obchodů, navíc je možno zařízení recyklovat za poplatek, který u televize činí 200 Y/ks, u ledniček 2800 Y/ks, myček nádobí 1800 Y/ks a bicyklů 500 Y/ks

Nové využití a recyklace se považuje za naprostou nutnost. Je na ně kladen důraz i s možností, že pro jejich zajištění bude nutné poněkud změnit současný životní styl.

Pavel Vejnar

Český ekologický ústav

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down