01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní technologie s otázkami

Moderní technologie s otázkami PODTITULEK: Snížení objemu odpadů Moderní, ekologickou a cenově výhodnou technologii na zpracování netříděných komunálních, živnostenských a průmyslových odpadů přímo ze svozu představila v Praze britská společnost R.T.L. Technologie pod názvem Remtec byla vyvinuta a...

Moderní technologie s otázkami

PODTITULEK: Snížení objemu odpadů

Moderní, ekologickou a cenově výhodnou technologii na zpracování netříděných komunálních, živnostenských a průmyslových odpadů přímo ze svozu představila v Praze britská společnost R.T.L.

Technologie pod názvem Remtec byla vyvinuta a patentována v USA. Cílem autorů bylo snížit co nejvíce objem tuhého komunálního odpadu (TKO), který je ukládán na skládkách. Bylo ho dosaženo vystavením směsného odpadu kombinovanému účinku vysoké teploty a tlaku v rotační tlakové nádobě (autoklávu) vybaveném vnitřní šroubovicí. Společnost R.T.L. nabízí výstavbu modulárních systémů s kapacitou od 5000 až do 700 tis. tun zpracovaného odpadu ročně. Jedno zařízení již pracuje v anglickém Sheffieldu.

V zařízení se zpracovávají směsné komunální odpady bez jakéhokoliv předtřídění. Typická jednotka Remtec zahrnuje dva autoklávy, včetně doprovodných zařízení. Jeden autokláv se vždy plní, v druhém probíhá proces úpravy odpadu. Prázdný autokláv se při plnění hydraulicky nakloní tak, aby se v něm odpad, přinášený běžným dopravníkem, rozložil po celé délce. Během jednoho procesu trvajícího dvě hodiny je možno zpracovat kolem 20 tun TKO. Autoklávy jsou dodávány ve délkách 9 m (kapacita 5-7 tun), 12 m (12-15 tun) a 18 m (20-25 tun), jejich průměr je kolem 3 m.

Po naložení se uvede nádoba do horizontální polohy a dokonale se utěsní. V otáčejícím se autoklávu je odpad vystaven teplotním cyklům, přenášeným parou. Délka cyklů je 30-50 minut a jejich podmínky se mohou měnit podle potřeby. Zpravidla je odpad vystaven tlaku 2-6 atm a teplotě 150-180 0C. Teplota by neměla přesáhnout kritickou hodnotu 192 0C, což je bod tání plastů s obsahem chlóru.

Páru odpovídající kvality dodává standardní parogenerátor s akumulátorem. Během procesu dochází k tepelnému snížení objemu odpadu až o 70 %, jeho pasterizaci a sterilizaci. Váha odpadu se nemění.

Separace

Předupravený odpad odchází z autoklávu k separaci využitelných složek. Zároveň začíná proces úpravy v druhém autoklávu, který se mezitím naplnil odpadem.

Největší podíl předupraveného odpadu (50-65 %) tvoří částice o velikosti 0-25 mm, které provozovatelé označují jako "fibre", tedy vláknina. Je tvořena biologickými odpady, lehkou obalovou frakcí, která se vlivem úpravárenského procesu spekla do malých částic, a dalšími složkami. Vláknina se odděluje na bubnovém odlučovači.

Vzhledem k použité páře má vláknina poměrně vysokou vlhkost (kolem 20 % vody), proto se suší v protiproudé sušárně odpadním teplem autoklávu. Pak je využívána v energetické části zařízení pro vyhřívání autoklávů nebo se z ní dají vyrábět brikety, či jiné alternativní palivo. Možné je také využití pro pyrolýzní výrobu plynu, na polymeraci, anaerobní fermentaci nebo výrobu kompostu.

Zbytek po odseparování vlákniny pokračuje do vcelku běžného zařízení na třídění odpadů. Na dopravník, který předupravený odpad dopravuje, je zařazeno ještě odtřídění textilu, který by dělal potíže při dalších separacích. Za ním následuje magnetický separátor železných kovů, separátory neželezných kovů s využitím vířivých proudů, ruční nebo automatické dotřídění skla, tuhých plastů a dalších komponent. Všechny komodity jsou po procesu zbaveny barev, mastnoty, nátěrů a etiket, což je výhodné zejména u kovových obalů. Sklo je čisté a rozdrcené, tuhé plasty zmenší svůj objem a jsou tvárné. Podle výrobců představuje nevyužitelný zbytek (keramika, dřevo, stavební suť) pouze kolem 5-15 % původního objemu odpadu.

U zařízení je zabudována kombinovaná jednotka pro výrobu tepla a elektřiny s výkonem až 10 MW. Zařízení má značnou spotřebu páry. V materiálech se uvádí produkce zhruba 17 tun odpadní páry za hodinu. Ta je vedena na nízkotlakou turbínu, která vyrábí elektřinu využívanou v procesu. Pro zásobování energií jsou také používány brikety z odseparované vlákniny. Vcelku je podle autorů proces z 90-95 % energeticky soběstačný.

Podobně je zacyklovaný také vodní okruh. Každá linka má vlastní systém odpadních vod, které jsou čištěny ve vysoce kvalitních čistírně o kapacitě 10-40 m3 vody/hod. (je použita i reverzní osmóza). Kromě počáteční dávky proto systém takřka nepotřebuje zdroj vody.

Otazníky

Zařízení, které by zmenšilo množství odpadu o téměř 80 % a zároveň umožnilo zisk kvalitních a čistých druhotných surovin, by pro nás bylo jistě nesmírně zajímavé a výhodné.

Představená technologie však vyvolává některé otázky. Nevytřídí-li se před zpracování lehká frakce plastů, tlakem a teplotou se speče a zůstane v podílu vlákniny. To by jistě nemuselo vadit, použije-li se vláknina jako alternativní palivo, podíl plastů by však zřejmě vadil při fermentaci nebo kompostování.

Vzhledem k neexistujícímu třídění před procesem nutně v odpadu zůstávají eventuálně přítomné nebezpečné složky, které se díky tlaku, teplotě a míchání spolehlivě rozptýlí do celého objemu produktu.

Otázkou je také energetická spotřeba zařízení. Především se zahřívá celý objem odpadu - tedy i ten podíl, který se bude dále separovat a zahřívání nepotřebuje. Společnost R.T.L. však uvádí velmi nízké spotřeby energií (elektrická energie 268 kW za hodinu, spotřeba páry 4 tuny za hodinu). Důvodem je maximální využívání akumulátorů a odpadního tepla. Podobně tvrdí, že díky totální recyklaci vody nevadí užívání velmi drahé reverzní osmózy.

Společnost R.T.L. má vyčísleny náklady na jednu tunu odpadu ve výši 11-14 liber na tunu zpracovaného odpadu (v závislosti na velikosti zařízení). To odpovídá po přepočtu zhruba 500-700 Kč za tunu odpadu, což by bylo poměrně příznivé. Tato hodnota však byla získána ve zcela jiných podmínkách trhu druhotných surovin i trhu s energiemi a pro naše poměry proto nemusí být směrodatná.

Možná se brzy budeme moci přesvědčit, zda jsou naše pochybnosti oprávněné, nebo zcela liché. Velké zařízení REMTEC s kapacitou 150 000 tun ročně je ve stadiu projektové přípravy v polském Rybniku nedaleko Katovic.

- Dk -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down