01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sběrový papír

Sběrový papír Česká republika je v oblasti spotřeby papíru a lepenky a ve využití sběrového papíru pro jejich výrobu rozvíjejícím se trhem s vysokým potenciálem. Za posledních pět let vzrostla spotřeba papíru ze 767 tis. tun na 926 tis. tun, což je o 21 %. Ještě vyšší byl nárůst ve využití...

Sběrový papír

Česká republika je v oblasti spotřeby papíru a lepenky a ve využití sběrového papíru pro jejich výrobu rozvíjejícím se trhem s vysokým potenciálem. Za posledních pět let vzrostla spotřeba papíru ze 767 tis. tun na 926 tis. tun, což je o 21 %. Ještě vyšší byl nárůst ve využití sběrového papíru a to o 40 %, z 261 tis. tun na 366 tis. tun v roce 2000. Tento trend pokračuje, v dalších letech lze předpokládat mírnější růst. Vzhledem ke zvyšování spotřeby papíru a lepenky obecně se však bude stupeň využití sběrového papíru zvyšovat méně radikálně než spotřeba.

Sběrový papír zpracovává na nové papírenské výrobky celkem 22 papíren. Mezi největší zpracovatele patří výrobci vlnitých lepenek (Duropack Bupak Obaly, KAPPA Karton Morava), výrobce materiálů pro vlnité lepenky (Frantschach Pulp & Paper) a výrobce novinového papíru (Norske Skog Štětí). Tyto společnosti zpracovali v roce 2000 celkem 216 tis. tun, což je téměř 60 % z celkové spotřeby.

Všichni rozhodující zpracovatelé sběrového papíru, vesměs členové Svazu průmyslu papíru a celulózy, usilují o dosažení stupně využití sběrového papíru v roce 2005 ve výši 50 %, což je navýšení o 5 % oproti roku 2000. Při předpokládaném nárůstu spotřeby papírů o 10 % to však představuje nárůst využití sběrového papíru ve hmotných jednotkách o téměř 100 tis. tun, což je o 8,2 %.

- Sp -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down