01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Závěry a doporučení

Závěry a doporučení PODTITULEK: Konference ODPADY 21 Na konci května proběhl I. ročník mezinárodní konference ODPADY 21, věnovaný odpadovému hospodářství středoevropských zemí v kontextu restrukturalizace průmyslových regionů. Konference vznikla z potřeby široké odborné diskuze k problémům...

Závěry a doporučení

PODTITULEK: Konference ODPADY 21

Na konci května proběhl I. ročník mezinárodní konference ODPADY 21, věnovaný odpadovému hospodářství středoevropských zemí v kontextu restrukturalizace průmyslových regionů. Konference vznikla z potřeby široké odborné diskuze k problémům odpadového hospodářství a restrukturalizace průmyslových regionů v období příprav zemí střední Evropy (Visegradské skupiny) na vstup do Evropské unie.

Místem konání konference byla Ostrava -centrum silně ekologicky zatíženého kraje s probíhající restrukturalizací těžkého průmyslu. Konference se konala pod záštitou ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, hejtmana Ostravského kraje Evžena Tošenovského, vládního zmocněnce pro Ostravsko Vítězslava Zamarského a Mezinárodního Visegradského fondu v rámci projektu "Samospráva V4 na cestě do EU". Významná byla účast 40 odborníků z Polska, Slovenska, Rakouska a Dánska. Součástí konference byly i prezentace firem z oblasti odpadového hospodářství.

Účastníci konference ocenili exkurzi, během níž se seznámili se sanací a rekultivací území Karolina v centru města, poznali jednu z největších ekologických zátěží v ČR -ropné laguny bývalého podniku Ostramo, ale i moderní technologii na termické zneškodňování nebezpečných odpadů v závodě MCHZ nebo výrobu náhradního paliva pro cementárnu z vytříděného komunálního a průmyslového odpadu ve společnosti OZO, s. r. o., Ostrava.

Tématické okruhy

Jednání konference bylo rozděleno do pěti samostatných tématických okruhů: harmonizace a implementace právních předpisů v oblasti odpadového hospodářství, koncepce a plány v odpadovém hospodářství, restrukturalizace průmyslových regionů z pohledu samosprávy, výchova a vývoj v oblasti odpadového hospodářství, nutnost ekologické výchovy a vzdělávání s důrazem na odpadové hospodářství. V každé z nich bylo předneseno několik přednášek a diskuzních příspěvků a účastníci dospěli ke společným závěrům.

[*] Harmonizace a implementace právních předpisů v oblasti odpadového hospodářství

Podle přednášejících v tomto panelu můžeme konstatovat, že stávající úroveň odpadového hospodářství v ČR již respektuje základní environmentální požadavky a vytváří dobré podmínky pro proces zkvalitňování ochrany životního prostředí. Při rozvoji a intenzifikaci systémů nakládání s odpady se doporučuje využívat stávající zařízení, prvky a systémy sloužící k nakládání s odpady, a zakomponovat je do koncepčních prací. Je také třeba pokračovat ve výměně zkušeností a hledat společná řešení problémů souvisejících s implementací právních předpisů v oblasti odpadového hospodářství středoevropských zemí, včetně Visegradské čtyřky.

[*] Koncepce a plány v odpadovém hospodářství

Velký zájem přednášejících i diskutujících prokázal aktuálnost projednávaného tématu, který navazoval na řešený projekt Sdružení POR SMS a firmy FITE, a. s., "Koncepce nakládání s odpady v Ostravském kraji". Tato problematika bude velmi aktuální i v následujících letech, kde se ze stávajících koncepčních prací přejde na zpracování předepsaných plánů odpadového hospodářství a jejich realizaci.

Pro objektivní a srovnatelné podmínky při zpracovávání koncepcí v oblasti komunálního odpadu je třeba urychleně dopracovat jednotnou metodiku sledování a vyhodnocování komunálního odpadu a odpadu jemu podobného, včetně jednotného systému praktického ověřování sledovaných údajů.

Přednášející zdůraznili, že v oblasti odpadového hospodářství nejsou jasně stanoveny vztahy a kompetence mezi obcemi a kraji, což může vytvářet problémy mezi svozem odpadů a jeho využíváním či zneškodňováním. První zkušenosti ze zpracování koncepčních prací ukazují potřebu praktického rozdělení kompetencí, kdy obcím spíš přísluší oblast separovaného sběru u obyvatel a svoz směsného komunálního odpadu, a krajům pak oblast využívání a zneškodňování odpadu.

Pro realizaci krajské infrastruktury nakládání s komunálními odpady, zejména pro budování dotřiďovacích linek, překládacích stanic a kompostáren bude třeba najít způsob finanční podpory ze strany kraje. Jako jeden z potenciálních finančních zdrojů se jeví možnost využívat části poplatků za ukládání odpadů na skládky. Navržená výše těchto poplatků ve smyslu nového zákona výrazně překračuje původní záměr, kterým bylo podpořit výstavbu skládek odpadů.

[*] Restrukturalizace průmyslových regionů z pohledu samosprávy

Tohoto tématického okruhu se zúčastnili zástupci samosprávy příhraničních regionů Česka, Polska a Slovenska. Projednávané téma vzhledem ke své závažnosti a rozsahu přesahuje možnosti vymezené konferencí ODPADY 21. Proto se uvažuje o pořádání účelové mezinárodní konference, která by zahrnula i využívání opuštěných průmyslových areálů.

[*] Výzkum a vývoj v oblasti odpadového hospodářství

Podle účastníků tématu je v ČR produkováno nadměrné množství průmyslových odpadů a obecnou slabostí je nízká míra využívání odpadů jako vstupních surovin ve výrobě, což způsobuje nemalé společensko-hospodářské problémy. Jednou z možností řešení je aktivace a konkrétní zaměření vědy a výzkumu na aktuální problémy odpadového hospodářství. Je také třeba zpracovat aktualizaci terminologie, názvoslostí a výklad pojmů v odpadovém hospodářství. Zavádění nové legislativy a přejímání osvědčených systémů z vyspělých zemí EU přináší značné změny v názvosloví spojeném s odpadovým hospodářstvím a způsobuje problémy v definicích a v chápání některých pojmů a termínů. Užitečné a výhodné by bylo sjednocení tohoto názvosloví v celém středoevropském prostoru, včetně vydání příslušných odborných slovníků.

[*] Nutnost ekologické výchovy a vzdělávání s důrazem na odpadové hospodářství

Přednášející naznačili šíři a význam problematiky, její současnou aktuálnost, ale i potřebu trvalého hledání optimálních cest vedoucích ke zvýšení environmentálního vědomí občanů. Shodli se, že je vhodné lépe koordinovat jednotlivé akce (zejména při čerpání státních financí) s orgány místní samosprávy, svozovými a odpadářskými firmami při respektování místních a regionálních zájmů. Základem výchovy a vzdělávání občanů musí být organizovaně řízené efektivní systémy v zodpovědnosti státní správy, doplněné o spolupráci a účast občanských sdružení.

Ve shrnutí konference bylo konstatováno, že v odpadovém hospodářství byl vykonán značný kus práce a současný stav nakládání s odpady v podstatě přímo neohrožuje životní prostředí. Tím je vytvořen dobrý předpoklad pro nadcházející dlouhodobý proces tvorby moderního environmentálního systému nakládání s odpady v intencích trvale udržitelného rozvoje a zvyklostí a požadavků Evropské unie. Témata formulovaná na letošním ročníku by měla být dále rozvinuta v příštím roce, při konferenci Odpady 2002.

Pavel Bartoš, Miroslav Fabian,

organizační výbor konference ODPADY 21

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down