01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koncepce města Zlína

Koncepce města Zlína PODTITULEK: Odpady v letech 2001-2004 Střednědobý plán nakládání s komunálními odpady na území města Zlína pro léta 2001 až 2004 byl schválen zastupitelstvem města v dubnu tohoto roku. Zahrnuje využití služeb městské svozové společnosti, navržení uceleného systému nakládání s...

Koncepce města Zlína

PODTITULEK: Odpady v letech 2001-2004

Střednědobý plán nakládání s komunálními odpady na území města Zlína pro léta 2001 až 2004 byl schválen zastupitelstvem města v dubnu tohoto roku. Zahrnuje využití služeb městské svozové společnosti, navržení uceleného systému nakládání s odpady a jeho efektivní rozvoj, včetně stanovení optimální úhrady za nakládání s komunálními odpady pro občany města.

Koncepce také respektuje stávající i připravovanou legislativu v oblasti odpadového hospodářství v ČR a EU a snaží se o aktivní zapojení veřejnosti (public participation) do přípravy koncepce a její realizace. Jednou z hlavních priorit koncepce je další rozvoj třídění odpadů. Snahou předkládaného řešení je docílit takový stav, aby občané na území celého města měli možnost v optimální docházkové vzdálenosti využívat systému tříděného sběru (frakce papír, sklo, plasty).

Koncepce řeší rozšíření sbíraných frakcí odpadů, optimalizaci jejich dalšího využití, a s tím související ekonomickou a investiční náročnost celého systému (sběrné nádoby, svozová technika, dotřiďovací linka).

Popis systému

Nakládání se směsným odpadem (odpad z domácností bez nebezpečných odpadů, papíru, skla a plastů)

Svoz směsného odpadu je v současnosti bez výraznějších problémů. V následujícím období se bude proto svozová společnost -TS Zlín -orientovat především na jeho zefektivnění (optimalizace svozových tras) a řešení svozu z těžko dostupných lokalit, zkvalitnění (převod nádob do vlastnictví TS Zlín, sběr odpadu v obtížně dostupných částech města) a na změnu způsobu platby za zneškodnění odpadů (poplatek dle návrhu nového zákona o odpadech).

Nakládání s využitelnými složkami komunálního odpadu

V zájmu ochrany životního prostředí se bude i v dalším období rozšiřovat celoplošný sběr dále využitelných odpadů. Do systému separovaného sběru jsou zapojeny tyto komodity: papír a lepenka, sklo (společně bílé a barevné), plasty.

Je zpracován plán rozmísťování nádob na tříděný odpad do jednotlivých částí města. Ve městě bude ke stávajícím 102 sadám dále rozmístěno 96 sad nádob na tříděný odpad. Do roku 2004 se předpokládá zvýšení množství vytříděných využitelných složek komunálního odpadu téměř o 100 %. Mobilní sběr vytříděných odpadů bude postupně nahrazen sběrem do nádob. Sběr tříděných odpadů od 1. 1. 2001 rovněž probíhá ve všech základních školách.

Kapacita současné třídicí linky (1200 t/rok) byla překročena již v roce 1999, kdy bylo vytříděno celkem 1499 t odpadů. Proto bude v roce 2001 provedena rekonstrukce a rozšíření třídící linky (zvýšení kapacity a produktivity).

Nakládání s nebezpečnými složkami komunálního odpadu (barvy, ředidla, zářivky, televizory, chladničky, akubaterie, motorové oleje aj.)

Nebezpečné složky se ve městě Zlíně a v místních částech budou i nadále sbírat v největší míře pomocí sběrných dvorů, kam je mohou odložit pouze občané. Staré léky jsou sbírány v síti lékáren, suché baterie -monočlánky ve všech základních školách ve Zlíně, akubaterie jsou odebírány klientům v soukromých výkupnách. Nebezpečné odpady bude možné odložit i v době mobilního sběru objemného odpadu 2x ročně.

V příměstských částech, kde nebudou sběrné dvory, se budou nebezpečné odpady sbírat mobilním způsobem 2x ročně v době, kdy bude prováděn sběr objemného odpadu.

Nakládání s velkoobjemným odpadem

Svoz velkoobjemového odpadu (VOK) v původním rozsahu byl neekonomický (náklady až 9 mil. Kč za rok). Rovněž byl prováděn neekologicky, protože byly současně ukládány druhotné suroviny, nebezpečné odpady, odpady ze zeleně atd. Svoz neprobíhal příliš esteticky a byl také zneužíván, neboť až 75 % odpadů pocházelo z podnikatelské činnosti.

Proto je svoz VOK postupně nahrazován zřizováním sběrných dvorů, sběrných míst, mobilním sběrem, dalším rozmisťováním sběrných sad na recyklovatelný odpad nebo sezónním sběrem objemného odpadu, nebezpečných odpadů a odpadů ze zeleně (2x ročně -jarní a podzimní úklid).

Nakládání s odpadem ze zeleně

V průběhu roku bude i nadále sbírán především pomocí sběrných dvorů. Navíc bude v období zvýšené produkce těchto odpadů organizován svoz odpadů z městské zeleně pomocí VOK a další svozové techniky TS Zlín. Svozová technika bude přistavována 2x ročně v jarních a podzimních měsících podle předem stanoveného harmonogramu. Harmonogram s datem přistavení a uvedením stanoviště kontejneru bude zveřejňován v dostatečném časovém předstihu.

Nakládání s odpadem ve sběrných dvorech

Ve městě Zlín je v roce 2001 plánováno vybudování dvou sběrných dvorů. Poté budou mít obyvatelé Zlína k dispozici celkem 6 sběrných dvorů na území města v přijatelné vzdálenosti, s přijímáním odpadů na základě prokázání bydliště v městě Zlín.

V roce 2002 budou vybudovány sběrné dvory v dalších místních částech. Ve všech bude odpad odebírán do 100 l od občanů zdarma, nad 100 l bude požadována úhrada částky podle ceníku.

Stavební odpad je možno jednorázově odložit v množství jednoho stavebního kolečka bezplatně, větší množství odpadů je nutno uložit přímo na skládce Suchý důl za poplatek. Pokud to místní podmínky dovolí, provozní doby ve sběrných dvorech budou sjednoceny ve všech lokalitách.

Ekonomika

Od počátku ledna 2002 se bude vybírat poplatek za komunální odpad kapitačně. Poplatek zahrnuje náklady na třídění a recyklaci odpadů, pořízení nových nádob, rozšíření třídicí linky, opravy a údržbu starších nádob, provoz sběrných dvorů, včetně likvidace nebezpečných odpadů, sběr a svoz směsného komunálního odpadu (popelnice, kontejnery), mytí odpadních nádob, nákup nových nádob a vozidel na svoz odpadu, opravy a údržba starších nádob, celoplošný svoz objemného odpadu, odpadu ze zeleně a nebezpečných odpadů 2x ročně a mobilní sběr odpadu v částech, kde nebudou sběrné dvory.

Do poplatku nejsou zahrnuty náklady na zneškodňování černých skládek, svoz a zneškodnění odpadů uložených ve sběrných dvorech v objemu nad 100 litrů, údržbu městské zeleně, sběr a zneškodnění uličních smetků, úklid odpadů z veřejného prostranství a odpadkových košů. Do výše poplatku bude nutno odpisovou částku promítnout odpisovanou část nákladů zařízení na kompostování odpadů, jehož investiční výše není doposud ujasněna.

(zdroj: Odbor životního prostředí a zemědělství magistrátu města Zlína, Technické služby Zlín, s. r. o.)

Výše poplatku podle očekávaných nákladů

Přehled celkových položek, tis. Kč 2001 2002 2003 2004

Provozní náklady 29 000 33 821 37 643 41 394

Příjmy 24 573 5422 6331 7733

Rozdíl (hrazen z činnosti TS Zlín) - 4427 - - -

Rozdíl (hrazen poplatkem od občanů) - 28 399 31 312 33 661

Počet obyvatel města 81 300 81 200 81 000 81 000

Výše poplatku na 1 občana v Kč za rok - 350 390 420

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down