01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obchodujete na komoditní burze?

Mezi povinnosti původce odpadů, stanovené zákonem o odpadech č. 125/1997 Sb., patří mimo jiné povinnost "odpady, které sám nemůže využít, trvale nabízet k využití jiné právnické nebo fyzické osobě, a to buď přímo, nebo prostřednictvím k tomu zřízené právnické osoby".

Tato povinnost je zakotvena i v zákoně č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, který nabude účinnosti 1. 1. 2002. V §16, odstavec 1) zákona č. 185/2001 Sb., je stanoveno, že "původce odpadů je povinen odpady, které sám nemůže využít nebo odstranit v souladu s tímto zákonem a prováděcími právními předpisy, převést do vlastnictví pouze osobě oprávněné k jejich převzetí podle §12 odst. 3, a to buď přímo, nebo prostřednictvím k tomu zřízené právnické osoby".

Jak splnit povinnost

Jednou z možností, jak tuto povinnost splnit, je využít možnosti nabídnout odpady prostřednictvím právnické osoby, kterou je Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK), která vznikla v roce 1995 v souladu se zákonem o komoditních burzách č. 229/1992 Sb. na základě státního povolení vydaného Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství.

Předmětem burzovních obchodů na ČMKBK jsou vedle dalších komodit i odpady a druhotné suroviny. Osobami oprávněnými k burzovním obchodům jsou členové burzy a osoby oprávněné obchodovat na burze nepřímo, tj. prostřednictvím soukromých dohodců. Oprávněnou osobou se může stát každá právnická nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, která produkuje odpady, tj. původce odpadů, nebo která má oprávnění ke zpracování druhotných surovin a zpracování nebo zneškodňování odpadů. Tento podnikatelský subjekt musí mít před vlastním obchodováním uzavřenu smlouvu o zprostředkování podle Obchodního zákoníku se soukromým dohodcem.

Soukromý dohodce je právnická nebo fyzická osoba, která vykonává zprostředkovatelskou činnost na základě živnostenského oprávnění. Jmenuje a odvolává ho burzovní komora. Soukromý dohodce sám nebo s pomocí makléřů, kteří musí prokázat potřebnou odbornou způsobilost zkouškou složenou před komisí jmenovanou burzovní komorou, naváže kontakt mezi nabízející a poptávající stranou a dohodne podmínky obchodu.

Před obchodováním na burze je nejprve nutno splnit několik podmínek:

předložit výpis z obchodního rejstříku,

předložit povolení příslušného úřadu k nakládání s nebezpečnými odpady,

uzavřít smlouvu s dohodcem.

Zpracovatelé odpadů navíc předkládají:

živnostenský list pro podnikání v oblasti nakládání s odpady,

koncesi pro nakládání s nebezpečnými odpady,

souhlas příslušného úřadu k provozování zařízení dle §7, odst. 1) zákona č. 125/1997 Sb.

Obchodování na komoditní burze není jedinou možností jak odpady nabídnout, případně odpady a druhotné suroviny získat, ale nabízí se jako jedno z vhodných řešení. Má navíc řadu výhod a vytváří stabilní prostředí v oblasti:

odbytové (nabídka i poptávka je soustředěna do jednoho místa a času),

cenové (tvorba objektivní tržní ceny; cenové výkyvy jsou eliminovány s ohledem na možnost realizace termínových obchodů),

finanční (při selhání obchodního partnera je zajištěna finanční garance a odškodnění),

informační (obchodování probíhá za jednotných a standardizovaných podmínek a obchody jsou transparentní s možností sledování toku odpadů),

právní (spory vzniklé z plnění smluv jsou rychle řešeny prostřednictvím mezinárodně uznávaného Rozhodčího soudu při ČMKBK),

nabídkové (splnění zákonné nabídkové povinnosti).

Na podzim tohoto roku proběhne školení makléřů komoditní burzy. Kontakt a další informace o ČMKBK najdete na internetové adrese www.burzakom.cz.

Aktivním vyhledáváním především tuzemských partnerů schopných odpad využít nebo zneškodnit pak v souhrnu dochází ke snižování konečného množství odpadů na skládkách.

Rozvoj aktivit

Z hlediska Surovinové politiky v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů, schválené usnesením vlády č. 1311/1999 představují odpady a druhotné suroviny důležitý surovinový zdroj. Důsledkem vyššího využívání druhotných surovin je snížení spotřeby primárních surovin z domácích nerostných zdrojů, snížení potřeb dovozu nerostných surovin a dosažení energetických úspor.

Předpokládá se, že obchod na komoditní burze začleněný do regionálních surovinových politik a plánů odpadového hospodářství podchycením údajů o materiálovém toku odpadů a druhotných surovin přispěje k naplňování cílů Surovinové politiky, Státní politiky životního prostředí České republi-ky a rozvoji podnikatelských aktivit v této oblasti.

Igor Tyleček,

Odbor surovinové politiky Ministerstva průmyslu a obchodu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down