"Lasagna" není jen jídlo PODTITULEK: Nové přístupy Nová technologie sanace půdy a jiný způsob spolupráce mezi průmyslem, regulačními orgány a státní správou - to jsou hlavní znaky poloprovozních testů procesu "lasagna", které nyní probíhají v USA. Technologie sanace půd, označovaná jako proces...
"Lasagna" není jen jídlo
PODTITULEK: Nové přístupy
Nová technologie sanace půdy a jiný způsob spolupráce mezi průmyslem, regulačními orgány a státní správou - to jsou hlavní znaky poloprovozních testů procesu "lasagna", které nyní probíhají v USA.
Technologie sanace půd, označovaná jako proces "lasagna" je určena pro odstraňování trichlorethylenu (TCE) z půd s nízkou permeabilitou. Při jejím ověřování a poloprovozních zkouškách byl použit také nový model spolupráce. Kooperují při něm úřady pro životní prostředí ze sedmi členských států USA, U.S. EPA, U.S. Department of Energy (DOE) a konsorcium průmyslových podniků, v němž se spojily společnosti Monsanto, General Electric a Dupont. Testování technologie probíhá v provozech DOE v Paducah, KY.
Tato spolupráce na ověření a přípravě sanační technologie je příkladem nového přístupu k problémům životního prostředí. Dříve každý stát nebo místo prováděly svůj vlastní demonstrační projekt a vyhodnocovaly jeho efektivitu. Nyní uplatňovaný kolektivní přístup šetří peníze a čas, neboť jeden poloprovozní test je uznán jako dostatečný pro všechny zúčastněné státy i organizace.
Případné nesrovnalosti v postupech a legislativě jednotlivých států nebo dalších účastníků jsou řešeny přímo v reálném času v průběhu testu. Pro privátní sektor přináší tento postup výhody: verifikace technologie ve více státech zjednodušuje administrativu, čímž se urychlují práce na jednotlivých projektech a snižují náklady.
Technologie
Sanace půd s nízkou permeabilitou, kontaminovaných trichlorethylenem (TCE), je jedním z velkých sanačních problémů. V průběhu více než čtyřiceti let byl TCE používán jako odmašťovadlo a levné rozpouštědlo v mnoha provozech. V současnosti se TCE považuje za karcinogen a v USA je jeho limit pro pitnou vodu stanoven na 5 ppb (hm.). Jedním z hlavních zdrojů kontaminace podzemní vody byl únik TCE do půdy v mnoha státních i soukromých podnicích, kde byl používán.
Technologie "lasagna" odstraňuje TCE a další chlorovaná rozpouštědla in-situ z kontaminovaných půd s nízkou permeabilitou. Současně omezuje nebo brání vzniku nebezpečných odpadů nebo emisí do ovzduší, které obvykle sanaci doprovázejí. Principem je elektroosmóza, díky níž se pohybuje kontaminovaná voda přes speciálně navržené zachycovací zóny, uspořádané jako vrstvy těstovin ve známém italském pokrmu lasagna. V těchto zónách se in-situ znečištění zachytí a odstraní.
Cílem prvního poloprovozního testu bylo demonstrovat, že technologie "lasagna" může snížit koncentrace TCE v půdě pod hodnotu 5.6 ppm (hm.). Testovacím místem byl prostor bývalého skladovacího tanku s relativně povrchovým znečištěním TCE a definovanými hodnotami půdy s nízkou permeabilitou.
Testovalo se ve vymezeném prostoru asi 6 m širokém a 10 metrů dlouhém, který byl součástí větší kontaminované plochy. Původní koncentrace znečištění v půdě byly zjišťovány na pěti měřicích místech a pohybovaly se v hodnotách 18, 42, 52, 34, a 34 ppm (hm.). Po 11 měsících sanace technologií "lasagna" byly průměrné koncentrace ve stejných lokacích 0,87, 24, 0,16, 11, a 9,2 ppm (hm.). Ve dvou lokacích dosáhla tedy nová technologie vyčištění na 95 %, ve dvou bylo zjištěno výrazné snížení koncentrací TCE. Nad čistící celou nebyly zaznamenány emise TCE do vzduchu.
Varianty
Provozní testy vertikální varianty procesu "lasagna" byly prováděny ve dvou fázích. V první fázi byly vytvořeny zóny s aktivním uhlíkem, do nichž se zachycoval TCE z půdy. Operace začala v lednu 1995 a trvala několik měsíců. Z půdy bylo odstraněno více než 99 % TCE. Fáze II začala v létě 1996. Byla při ní použita větší testovací cela o rozměrech 0,6 x 10 x 15 metrů.
Během fáze I bylo v podloží testovacího prostoru nalezeno nečekaně více zón, které obsahovaly velká množství husté nevodné kapalné fáze (DNAPL). V dalších šesti měsících provozu bylo prověřeno, že i tyto velké koncentrace organických látek technologie zvládá, takže byla koncentrace TCE snížena na úroveň 5.6 ppm nebo jen minimálně nad ni. Na základě úspěšných testů zařadila DOE vertikální "lasagna" proces mezi běžně používané technologie.
V současnosti jsou vyhodnocovány výsledky testů s horizontální variantou technologie. Mimo jiné při nich byly testovány biologické čistící zóny, pravidelně promývané metanem pro stimulaci metanotropních bakterií, které byly do zóny inokulovány. Tyto bakterie produkují rozpustnou methyl-monooxygenázu, enzym, který z TCE uvolňuje biochemickou cestou chlor. Test demonstroval, že instalovaná technologie je proveditelná a je schopna udržet transport vody a kontaminantů mezi zónami. Jejím výsledkem je TCE zbavený chloru a vyčištěná zemina (podrobnost lze nalézt na www. rtdf.org.).
Společnost Monsanto drží na proces "lasagna" dva patenty a nabízí jejich licence pro odstraňování TCE a chlorovaných alifatických organických látek.
-dk -