01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sběr nebezpečné složky komunálního odpadu

Sběr nebezpečné složky komunálního odpadu Zákon o odpadech č. 125/1997 v § 9 určuje obcím povinnost zajistit občanům místo k odkládání nebezpečné složky komunálního odpadu. Jde zejména o staré barvy, ředidla, chemikálie, oleje, léky, baterie a akumulátory, zářivky, vyřazené chladničky a podobně....

Sběr nebezpečné složky komunálního odpadu

Zákon o odpadech č. 125/1997 v § 9 určuje obcím povinnost zajistit občanům místo k odkládání nebezpečné složky komunálního odpadu. Jde zejména o staré barvy, ředidla, chemikálie, oleje, léky, baterie a akumulátory, zářivky, vyřazené chladničky a podobně.

Přesto, že zákon platí již třetí rok, tak z různých setkání se starosty obcí nebo z jednání se zástupci orgánů státní zprávy vyplývá, že mnohé obce, především ty malé, tuto zákonnou povinnost neplní, nebo o ní dokonce nevědí. Často uváděnou příčinou je nedostatek peněz v rozpočtech obcí. Vzhledem k tomu, že nedostatek finančních prostředků není omluvou pro neplnění zákona a že pokuty za jeho neplnění mohou dosahovat částky až 500 000 Kč, bude se muset chtě nechtě každý odpovědný zástupce obce touto problematikou zabývat.

Na základě následujících informací se budete moci kvalifikovaněji rozhodovat a realizovat plnění zákona o odpadech za přijatelných finančních podmínek.

Několik způsobů

Sběr nebezpečné složky komunálního odpadu lze provádět několika způsoby, zpravidla mobilním sběrem nebo prostřednictvím stabilního sběrového místa. Mezi těmito způsoby je třeba se rozhodnout nebo je zkombinovat.

n Mobilní způsob sběru nebezpečné složky komunálního odpadu je realizován tak, že speciálně vybavené vozidlo projíždí dohodnutou sběrovou trasou. Vozidlo stojí na předem určených zastávkách ve stanoveném čase a školená obsluha odebírá od občanů nebezpečný odpad. V menších obcích je možné kombinovat mobilní sběr nebezpečné složky komunálního odpadu se sběrem velkoobjemového odpadu, železa či papíru.

n í ěá í pro nebezpečné složky komunálního odpadu jsou umístěna samostatně nebo v areálech sběrných dvorů. Sběrné dvory jsou určeny především pro velkoobjemový, kovový, stavební odpad, odpad ze zeleně apod. V rámci těchto dvorů lze vybudovat zabezpečenou plochu a umístit kontejnery pro odkládání nebezpečné složky. Stabilní sběrová místa musí mít vždy poučenou a vybavenou obsluhu.

n Jednodruhová sběrová místa pro nebezpečné složky komunálního odpadu jsou místa pro sběr jednoho druhu odpadu, nejčastěji umístěná v místech souvisejících s jejich vznikem nebo místech s předpokládanou zvýšenou koncentrací obyvatelstva. Jako příklad uvádím umístění kontejnerů pro sběr léků v lékárnách, kontejnerů pro sběr monočlánků a baterií v prodejnách Elektro nebo na zvlášť určených místech ve školách nebo obecních či městských úřadech.

Mobilní způsob sběru je určen pro všechny typy obcí od desítek obyvatel až po statisícová města. Při dobré organizaci a vhodné volbě zastávkových míst má mobilní způsob sběru velmi dobrou účinnost. Je ze všech typů sběrů finančně nejméně nákladný, jeho nevýhodou je, že se provádí jen několikrát do roka a občan proto musí odpad po určitou dobu skladovat.

Sběrné dvory jsou vhodné pro větší obce a města nad 20 000 obyvatel. I když se obec či město rozhodne provozovat stabilní místo pro nebezpečnou složku komunálního odpadu, doporučuji alespoň 1x ročně provést mobilní sběr pro starší nebo invalidní spoluobčany nebo zajistit jiným vhodným způsobem obsluhu těchto obyvatel za účelem zneškodnění nebezpečné složky komunálního odpadu.

Jednodruhová sběrová místa jsou doplňkem mobilního sběru a stabilních sběrových míst a realizují se vždy na základě skutečných potřeb daných konkrétním prostředím.

Opakující se chyby

Nejčastější chyby při sběru nebezpečné složky komunálního odpadu, které se opakují:

[*] obce neprovádějí či neorganizují na svém území sběr nebezpečné složky komunálního odpadu,

[*] obec s malým počtem obyvatel zvolí zbytečně nejdražší způsob sběru nebezpečné složky komunálního odpadu, tj. budování sběrného dvora, který pak nemůže, vzhledem ke své velikosti, plnohodnotně využít,

[*] odvoz nebezpečné složky komunálního odpadu ze stabilních sběrových míst či zajištění mobilního sběru se svěří společnostem, které v dané činnosti nemají oprávnění, zkušenosti nebo náležité technické vybavení. Tím se zvyšuje riziko ekologické havárie a následného postihu.

Pár čísel

Pro ilustraci uvádím několik čísel, vycházejících ze statistik společnosti Imp-servis, s. r. o., která provádí sběr nebezpečné složky komunálního odpadu na území hl. m. Prahy a v několika venkovských regionech.

V Praze se od roku 1999 za 36 měsíců nasbíralo na jednoho obyvatele asi 0,50 kg nebezpečné složky komunálního odpadu. Za stejné období se v malých obcích a městečkách nasbíralo 2,5 kg na jednoho obyvatele. Vyšší účinnost sběru je způsobená tím, že v menších obcích se daleko snáze informuje většina obyvatel o možnosti odložit nebezpečnou složku komunálního odpadu, jiným životním stylem, ale také tím, že mezi občany je větší vzájemná sounáležitost, ale i vztah k přírodnímu okolí.

V Praze mezi nejčastěji sbírané druhy odpadů patří staré barvy: 40 %, olověné akumulátory 19 %, vyřazené chladničky 19 %, léky 11 % a oleje 5 %. V obcích se nejčastěji sbírají akumulátory, barvy, oleje.

Protože sběr nebezpečné složky komunálního odpadu má v ČR krátkou historii, doporučuji obcím, aby v rámci svých aktivit věnovaly pozornost i ekologické výchově dětí. Tato investice se nevrátí ihned, ale v budoucnu bude ku prospěchu nás všech.

Zlatica Kašková,

jednatelka společnosti

Imp-servis, s. r. o., Praha

FOTO ARCHÍV

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down