01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnosti recyklace PVC (I.)

Možnosti recyklace PVC (I.) PODTITULEK: Je mezi plasty výjimkou? V seriálu článků, které budou otiskovány do konce roku, chceme ukázat, jaké dává moderní věda a technologie možnosti pro opětovné využití výrobků z plastů, které již svému účelu posloužily. Pokusíme se také odpovědět na otázku v...

Možnosti recyklace PVC (I.)

PODTITULEK: Je mezi plasty výjimkou?

V seriálu článků, které budou otiskovány do konce roku, chceme ukázat, jaké dává moderní věda a technologie možnosti pro opětovné využití výrobků z plastů, které již svému účelu posloužily. Pokusíme se také odpovědět na otázku v titulu článku, neboť existují lidé, kteří považují PVC za skrytou hrozbu životnímu prostředí, časovanou bombou a možnou příčinu budoucí zkázy lidské civilizace. A tento svůj názor prezentují veřejně a čím dál tím hlasitěji.

S plasty se setkáváme v moderní společnosti prakticky všude a každý den. Je celkem pochopitelné, že se objemy výroby plastů z roku na rok zvyšují. Vynikající materiálové vlastnosti plastů mají však i svoji druhou stranu mince. Právě díky jejich výborné odolnosti nemají plasty prakticky šanci zařadit se do přirozeného koloběhu látek v přírodě. Navíc se při výrobě většiny plastů vychází téměř ze 100 % z neobnovitelných přírodních zdrojů - ropy, případně uhlí. PVC je opravdu v tomto pohledu výjimkou, jeho výroba primárně vychází pouze z 43 % ropy a z 57 % chloridu sodného. Toto je první zásadní odlišnost PVC od většiny ostatních plastů.

Různorodé postupy

Životnost výrobků z plastů je velice různorodá podle jejich určení. Může se pohybovat řádově od dnů až po desítky let. V tomto pohledu je PVC opět výjimkou mezi masově vyráběnými plasty - polyolefiny a styrenovými plasty, neboť převážná většina aplikací PVC směřuje do oblasti výrobků s dlouhou až velmi dlouhou dobou životnosti (viz tab.).

Recyklace obecně představuje velice široký pojem a různorodé technologické procesy. Za recyklaci některých surovin, většinou nikoliv plastů, je například považováno i řízené kompostování. Recyklaci plastů lze provádět mnoha různými postupy. Surovinové proudy, které mohou přinášet plasty do recyklačního procesu, lze rozdělit do několika skupin.

Obecný směsný odpad

Charakteristickým příkladem tohoto typu odpadu může být běžný komunální odpad z domácností, obsahující vše možné včetně plastů. Podle dostupných údajů tento odpad obsahuje asi 14 % plastů, většinou předmětů s krátkou dobou životnosti, především obalů a domácích potřeb. V tomto plastovém podílu je pak PVC zastoupeno pouhým 1 %, převládá PET (polyethylentereftalát), polyolefinické plasty PE, PP (polyethylen a polypropylen) a styrenové plasty (polystyren a ABS).

Směsný plastový odpad

Představuje různorodou směs plastů proměnlivého složení a kvality. Zdrojem bývá nejčastěji separovaný sběr plastových odpadů, případně plastový podíl vytříděný z obecného směsného odpadu. Opět v něm převládají obaly a další předměty krátkodobé životnosti. Materiálově jsou nejčastěji zastoupeny prakticky stejné plasty jako v obecném směsném odpadu. I v tomto případě bývá PVC minoritní složkou.

Jednodruhový plastový odpad

Představuje odpad jednoho druhu plastu různé kvality a čistoty. Podle původu vzniku jej lze dále rozdělit na:

- uživatelský plastový odpad: materiál známého složení, znehodnocený používáním výrobku. Příkladem může být odpad z likvidace elektronických zařízení, plastových stavebních prvků z renovací staveb, zemědělských folií apod.

- průmyslový plastový odpad: materiál známého složení z výrobních operací neznehodnocený používáním výrobku, například odřezky z montáží potrubí, podlahovin apod.

- technologický (zpracovatelský) odpad: odpad vzniklý při prvotním zpracování plastu, velice dobře definovaného složení a často vysoké kvality.

Recyklaci odpadů obsahujících plasty lze rozdělit podle použitých technologií na fyzikální recyklaci (materiálovou), chemickou recyklaci (surovinovou) a opětovné získávání energie.

Fyzikální recyklace je proces, při kterém se z plastového odpadu získává výrobek a během kterého neprobíhá chemická reakce recyklovaného materiálu. V současnosti téměř bezvýhradně převažují mechanické technologie, kdy plastový odpad je převeden do taveniny či viskózně-elastického stavu, tvářen a pak ochlazen. Tento mechanický postup lze dále dělit dle zpracovávané suroviny a užité hodnoty výrobku na recyklaci primární a sekundární.

Při primární mechanické recyklaci se z jednodruhového plastového odpadu získává výrobek stejné či podobné kvality, jako měl původní materiál či recyklovaný výrobek. Tímto postupem je již dlouhodobě zpracováváno více než 95 % technologických odpadů přímo zpracovateli plastů. Fakticky stejně hodnotnou surovinou je i průmyslový plastový odpad. Takto lze zpracovávat naprostou většinu plastů bez nároků na složitá technologická zařízení.

Recyklovaný materiál většinou stačí podrtit na dostatečně jemnou frakci a tu přidávat k proudu panenského (poprvé zpracovávaného) plastu vstupujícího do zpracování. Pouze u některých typů konstrukčních plastů (např. polybutyltereftalátu, polyethyltereftalátu, polyamidu) je nutno drť dosoušet pro dosažení požadovaných mechanických vlastností výrobku. Existuje jen málo zpracovatelských technologií, kde odpady není možno tímto postupem zpracovávat, příkladem může být výroba vícevrstvých fólií, či jiných kompozitních výrobků, ve kterých je pro správnou funkci neoddělitelně spojeno více různých materiálů.

Primární mechanická recyklace

Do okruhu primární mechanické recyklace lze zahrnout i zpracování některých typů uživatelských plastových odpadů, pokud jsou dostupné v dostatečném množství, relativně stálé kvalitě a za ekonomicky příznivých podmínek. V tomto případě je proces zpracování odpadu složitější a ekonomicky i pracovně náročnější. Odpad je téměř vždy nutné přetřídit a odstranit z něj cizorodé prvky, často vyprat od zbytků nečistot, ulpěných z období používání výrobku, a usušit.

Milan Nachtigal,

Spolana, a. s., Neratovice

(pokračování v příštím čísle)

Životnost výrobků z PVC

Životnost Výrobek Doba Podíl výrobků

Krátkodobá obaly, lékařské pomůcky, kancelářské potřeby 2 roky 15 %

Střednědobá tapety, obuv, podlahoviny 2 - 10 let 17 %

Dlouhodobá podlahoviny, elektroinstalace, nábytek, automobily 10 - 20 let 26 %

Velmi dlouhodobá trubky, okenní profily, střešní krytiny, kabely 20 a více let 42 %

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down