01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setkání v Brně podesáté

Setkání v Brně podesáté PODTITULEK: Veletrh pro životní prostředí Od doby svého vzniku v roce 1990 si veletrh ENVIBRNO stabilně udržuje pozici největšího environmentálního veletrhu v zemích střední a východní Evropy. V letošním roce dospěl ke svému jubilejnímu desátému ročníku. Loňského veletrhu...

Setkání v Brně podesáté

PODTITULEK: Veletrh pro životní prostředí

Od doby svého vzniku v roce 1990 si veletrh ENVIBRNO stabilně udržuje pozici největšího environmentálního veletrhu v zemích střední a východní Evropy. V letošním roce dospěl ke svému jubilejnímu desátému ročníku.

Loňského veletrhu ENVIBRNO se zúčastnilo celkem 231 firem z 10 zemí světa. Drtivou většinu návštěvníků tvořila odborná veřejnost. V letošním roce se očekává účast vystavovatelů i návštěvníků přibližně stejného rozsahu.

Změna pohledu

Veletrh ENVIBRNO začal před deseti lety jako spíše specializovaný na jednotlivé problémy. V současnosti se však stále více orientuje na integrovaný a komplexní přístup k ochraně životního prostředí. Ing. Vladimír Bízek ze společnosti DHV, která podporuje doprovodný program veletrhu, říká: "Ve vývoji politiky životního prostředí Evropské unie lze pozorovat posun od pojetí životního prostředí jako souboru jednotlivých složek k pojetí životního prostředí jako jednoho celku, provázaného množstvím nejrůznějších interakcí.

Nyní uzrál čas udělat další krok -zařadit ochranu prostředí do širšího kontextu, který spatřujeme v oblasti územního (prostorového) plánování a v oblasti vzniku a rozvoje regionů. Silným argumentem pro obdobná spojení je proces regionalizace, jenž vyplývá z tzv. principu subsidiarity, na němž jsou vybudovány prakticky všechny evropské politiky.

Princip subsidiarity požaduje, aby se problémy řešily co nejblíže místu jejich vzniku, tj. na co nejnižší možné úrovni (ve své podstatě se jedná o opak centralistického pojetí). Z toho vyplývá nutnost velice silné podpory regionální struktury -měst a obcí, včetně přenosu co největšího množství rozhodovacích kompetencí na tyto složky. O nové Evropě se říká, že je Evropou regionů."

Doprovodný program

V roce 2001 bude doprovodný program veletrhu ENVIBRNO organizován tak, aby se opět stal mezinárodním informačním fórem odborníků, kteří představí zájemcům nové strategie Evropské unie a České republiky v ochraně životního prostředí a metody jejich financování nebo nejlepší dostupné technologie v oblasti alternativních zdrojů a úspor energií, vodního a odpadového hospodářství, ochrany ovzduší, případně odstraňování starých zátěží. Podle ohlasů z Bruselu se zvýšila potenciální možnost finanční podpory mezinárodního setkání vědeckých pracovníků v oblasti alternativních zdrojů a úspor energie.

Doprovodný program se bude konat od 30. října do 2. listopadu 2001 převážně v prostorách Kongresového centra BVV.

31. 10. 2001: Alternativní zdroje a úspory energií

Mezinárodní seminář a diskuzní fórum pod záštitou rektorů brněnských vysokých škol, Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zemědělství a Ministerstva průmyslu a obchodu

Pořadatel: ECO-Management Brno

Místo konání: sál Morava, BVV

Odborný garant: Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., FI MU Brno

Seminář bude mít následující nosná témata:

l Alternativní a kombinované zdroje energie

Odborný garant: Doc. RNDr. Miroslav Cenek, CSc., FEI VUT Brno

l Bioenergie a možnosti jejího využití

Odborný garant: Prof. Ing. Vladimír Simanov, CSc., děkan LDF MZLU Brno

31. 10. Strategické plánování a koncepce v odpadech

Pořadatel: Kongresové centrum Brno, a. s.

Místo konání: výšková budova BVV

Odborný garant: DHV CR spol s r. o., Praha, člen DHV Group

l Mezinárodní spolupráce v přípravě koncepcí odpadového hospodářství

1. 11. 2001 Odpady a diskuze

Setkání pracovních a diskuzních skupin v rámci cyklu Odpadové dny 2001, pořádané ISWA ČR k problematice odpadového hospodářství

Místo konání: Kongresové centrum Brno

Odborný garant a organizátor: EKO-KOM, a. s. , Mgr. Hana Hradecká

1. 11. 2001 Strategické plánování a koncepce v ochraně ovzduší

Pořadatel: Kongresové centrum Brno, a. s.

Místo konání: výšková budova BVV

Odborný garant: DHV CR, spol s r.o., Praha, člen DHV Group

1. 11. 2001 Strategické plánování a koncepce v ochraně vod

Mezinárodní seminář a diskuzní fórum pod záštitou rektorů brněnských vysokých škol (MZLU, VUT).

Pořadatel: Asociace čistírenských expertů ČR

Místo konání: sál Morava BVV

Odborný garant: Asociace čistírenských expertů ČR, prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc.

Zdroj: Bvv

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down