01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Představujeme

Představujeme KŽP VŠE Katedra životního prostředí Vysoké školy ekonomické v Praze byla založena v roce 1991 v rámci praktického uskutečňování nové koncepce Vysoké školy ekonomické v Praze a její národohospodářské fakulty. Navázala na tradice výzkumu a výuky problematiky životního prostředí, která...

Představujeme

KŽP VŠE

Katedra životního prostředí Vysoké školy ekonomické v Praze byla založena v roce 1991 v rámci praktického uskutečňování nové koncepce Vysoké školy ekonomické v Praze a její národohospodářské fakulty. Navázala na tradice výzkumu a výuky problematiky životního prostředí, která se na VŠE rozvíjela od 70. let.

V rámci výzkumu chce katedra přispět k řešení aktuálních teoretických i aplikačních problémů dané oblasti. Snaží se vytvářet podmínky pro týmovou i individuální práci a prostor pro osobní růst svých členů. Do svých řešitelských týmů zapojuje i studenty, především pak studenty doktorandského studia.

Ve výuce usiluje na jedné straně o to, aby co nejvíce vysokoškolsky vzdělaných ekonomů pochopilo environmentální dimenze ekonomického rozvoje a současně vazby (interface) problematiky ekologické politiky na další vědní disciplíny. Na druhé straně usiluje o maximální odbornost absolventů své specializace.

Katedra životního prostředí zajišťuje výuku pro bakalářské, inženýrské a doktorandské studium. Konkrétněji jde o:

[*] výuku předmětu "Základy ekonomiky životního prostředí" pro bakalářské studenty Národohospodářské fakulty a dalších fakult VŠE Praha,

[*] stejný předmět je vyučován v jazyce anglickém, německém a ruském,

[*] na inženýrském stupni garantuje vedlejší specializaci "Ekonomika životního prostředí",

[*] nabízí své předměty v rámci projektu "Pražská univerzita životního prostředí" (dohoda pěti pražských vysokých škol o vzájemném uznávání předmětů a spolupráci při výuce problematiky životního prostředí),

[*] doktorandské studium problematiky ekonomie životního prostředí a ekologické politiky, především v rámci oboru hospodářské politiky a jako volitelný doktorandský předmět.

VÝZKUMNÝ PROGRAM

Členové katedry životního prostředí se podílí na celé řadě tuzemských i mezinárodních projektů, zaměřených jak na teoretický, tak aplikovaný výzkum. Konkrétněji jde o výzkum v následujících oblastech:

[*] Národohospodářské souvislosti ekologické politiky

[*] Teorie a praxe nástrojů ekologické politiky státu

[*] Úloha dobrovolných přístupů v ekologické politice

[*] Ekonomie a politika řešení globálních ekologických problémů

[*] Ekologická problematika a vstup České republiky do Evropské unie

[*] Vývoj ekologické politiky v České republice

[*] Ekonomické hodnocení a oceňování přírodních statků

[*] Modely pro podporu rozhodování firem a autorit ekologické politiky

[*] Moderní směry environmentálního managementu a marketingu

[*] Čistší produkce

[*] Životní prostředí měst a regionů

[*] Informatika v ochraně životního prostředí

Na katedře se vyučují v rámci specializace "Ekonomika životního prostředí" předměty ekonomika životního prostředí a ekologická politika nebo ekologická informatika. Mezi volitelné předměty z oblasti životního prostředí patří předmět ekologické aspekty v rozhodování podniku, životní prostředí měst a regionů, ekonomika přírodních zdrojů, cesty k čistší produkci a spotřebě, aktuální otázky ekologické politiky, státní správa životního prostředí, ekologie pro ekonomy (tento předmět je možné studovat např. na Přírodovědecké fakultě UK Praha), právo a životní prostředí (tento předmět je možné studovat i na Právnické fakultě UK Praha). V rámci specializace je možno zpracovat a obhájit diplomovou práci. Specializace je zakončena státní zkouškou z ekonomiky životního prostředí.

(zdroj: Vše)

-dk -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down