01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvýšená produkce

Zvýšená produkce O třetinu se za deset let zvýšila v České republice produkce oxidu uhličitého ze silniční dopravy. Zatímco v roce 1990 se z výfuků aut dostalo do vzduchu 6,8 miliónu tun oxidu uhličitého, loni to bylo 10,4 miliónu tun. Individuální doprava se v minulém roce podílela na tomto čísle...

Zvýšená produkce

O třetinu se za deset let zvýšila v České republice produkce oxidu uhličitého ze silniční dopravy. Zatímco v roce 1990 se z výfuků aut dostalo do vzduchu 6,8 miliónu tun oxidu uhličitého, loni to bylo 10,4 miliónu tun. Individuální doprava se v minulém roce podílela na tomto čísle zhruba z poloviny. Konstatuje to zpráva o stavu životního prostředí České republiky za minulý rok.

V celkové produkci emisí oxidu uhličitého na jednoho obyvatele převyšuje Česká republika Maďarsko, Slovensko a Polsko. Na jednoho Čecha připadalo v roce 1999 11,5 tuny této zplodiny, zatímco na jednoho Maďara 6,2 tuny, Poláka 8,7 tuny a Slováka 8,4 tuny. Průměr v EU přitom činí 8,9 tuny na jednoho obyvatele. Zejména díky odsíření elektráren Česká republika naopak produkuje v porovnání s Maďarskem, Polskem a Slovenskem daleko méně oxidu siřičitého. Do ovzduší se ho dostalo v roce 1999 na jednu hlavu 26 kilogramů, podobně jako v Evropské unii, zatímco v Maďarsku, Polsku a na Slovensku to bylo nejméně dvakrát tolik.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down