01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odpady a diskuze

Odpady a diskuze PODTITULEK: Další akce cyklu odpadové dny 2001 V rámci doprovodného programu veletrhu Envibrno proběhla další akce cyklu Odpadové dny 2001 -diskuzní setkání pod názvem Odpady a diskuze. V Kongresovém centru BVV se 1. listopadu nejdříve sešly pracovní skupiny. Šlo o přední odborníky...

Odpady a diskuze

PODTITULEK: Další akce cyklu odpadové dny 2001

V rámci doprovodného programu veletrhu Envibrno proběhla další akce cyklu Odpadové dny 2001 -diskuzní setkání pod názvem Odpady a diskuze.

V Kongresovém centru BVV se 1. listopadu nejdříve sešly pracovní skupiny. Šlo o přední odborníky v oboru, kteří v jednotlivých sekcích diskutovali o vybraném problému. Letos zvolili organizátoři témata velmi zajímavá:

l Hrazení nákladů na sběr, svoz a zneškodnění komunálních odpadů. Stanovení a změny místních poplatků, výše plateb za svoz odpadů, způsoby hrazení nákladů v obcích a účast občanů, změny v novém zákoně o odpadech a dopady na obecní systémy hospodaření s odpady (stanovená výše místního poplatku versus poplatek za uložení odpadů). Moderovala RNDr. Martina Vrbová (EKO-KOM, a. s.)

l Kvalita dat o odpadech v České republice. Český ekologický ústav shromažďuje údaje o produkci odpadů v rámci systému ISO (Informační systém o odpadech). Kvalita dat není v některých případech příliš vysoká. Diskuse by proto měla vyjasnit potřeby evidence i možnosti poskytovatelů těchto údajů. Cílem je zkvalitnění získávaných údajů i systému ISO. Moderovala PhDr. Věra Havránková (Český ekologický ústav)

l Postoje a chování obyvatel při hospodaření s odpady. Porovnání výsledků průzkumu veřejného mínění se zkušenostmi obcí, v nichž jsou rozvinuté systémy třídění odpadů včetně komunikace s obyvateli. Závěry práce této odborné skupiny budou sloužit jako podklad pro "kuchařku" k efektivnější komunikaci s občany. Moderovala Mgr. Hana Hradecká (EKO-KOM, a. s.).

Závěry

Diskuze, která proběhla na daná témata v pracovních skupinách, byla místy velmi bouřlivá. Nicméně se odborníci shodli na závěrech a výstupech, které přednesli veřejnosti na odpolední otevřené panelové diskuzi.

K prvnímu tématu vystoupila a četné otázky zodpověděla Ing. Zdeňka Jirásková z Ministerstva financí. Nejčastější otázkou obcí dnes je, zda budou muset vzhledem k novému zákonu o odpadech měnit systém plateb za svoz odpadu, zejména pokud je za něj stanovena cena. Podle názoru Ing. Jiráskové nejsou obce nuceny svůj systém měnit. Nicméně zákon institut ceny nezná. Zná pouze poplatek, jehož vybírání však musí být podloženo vydáním obecně platné vyhlášky. Pokud obec bude nadále chtít používat institut ceny, nikdo jí v tom nebude bránit. Mohou však nastat komplikace v okamžiku, když občan nebude ochoten cenu platit, nebo si na tento způsob bude stěžovat. V takovém případě nemá cena dostatečnou oporu v zákoně a obec její používání zřejmě neobhájí.

Obec, která používá institut místního poplatku, může stanovit, že jej mohou občané odvádět prostřednictvím vlastníků objektů, takže se na současném uspořádání de facto mnoho nezmění. Pokud se obec rozhodne zavést úlevy na poplatcích za svoz odpadů pro některé občany, musí úlevy platit z rozpočtu. Není možné tyto částky přerozdělit k úhradě ostatním občanům. To jsou závěry dlouhé a někdy velmi vzrušené debaty o poplatcích, která ukázala, jak je toto téma pro obce citlivé a důležité.

V dalším bloku, který se věnoval problematice evidence odpadů, seznámila se záběry diskuze PHDr. Věra Havránková. Za pozitiva problému označila spolupráci a účast Českého statistického úřadu na řešení evidence. Obě instituce používají jednotný software a byl vytvořen systém verifikace dat v ISO. Také byl zajištěn velmi dobrý přístup veřejnosti k informacím, neboť agregovaná data jsou volně přístupná na internetu (www.ceu.cz). Úloha ČEÚ a ČSÚ je v procesu evidence odpadů různá, ale navzájem se doplňují.

Za negativa označila Dr. Havránková rozdílnost zpracování dat na jednotlivých okresních úřadech a nejasnou budoucnost celého systému vzhledem ke změnám kompetencí a reformě veřejné správy. Zástupci obcí vyjádřili nespokojenost s úrovní firem, které zpracovávají evidenci, a požádali o vytvoření podrobné metodiky pro zpracování dat podle nového zákona o odpadech. Mezi náměty zazněl návrh zobrazování dat ISO na krajské úrovni (i s ohledem na připravované krajské koncepce) a zavedení elektronického vstupu do evidence. Dr. Alois Kopecký z MŽP potvrdil, že na této možnosti se intenzivně pracuje.

V třetím bloku, věnovaném práci s veřejností, byly zkušenosti z terénu porovnány s průzkumem veřejného mínění, zpracovaném firmou Markent. Vyplynulo z něj, že občané nejvíce v oblasti odpadového hospodářství a informací o něm důvěřují Ministerstvu životního prostředí a státní správě, a na třetím místě nezávislým organizacím. Hluboko v důvěryhodnosti za nimi zůstaly svozové firmy.

Občané považují za nejlepší informační zdroj nálepky přímo na kontejnerech pro separovaný odpad, letáky vkládané do místního tisku a ve větších městech informace v městské hromadné dopravě. Naopak za neúčinné jsou považovány informace v celoplošných médiích, setkání a besedy, a letáky vhazované spolu s ostatním inzertními materiály do schránek.

Dobré zkušenosti jsou s působením na školní i předškolní mládež. Středoškoláci někde působí jako kvalitní školitelé ostatních skupin mládeže. Vysokoškoláci studující specializované obory jsou někdy zaměřeni příliš teoreticky bez vazby na praxi. Z toho vyplývá jejich neschopnost řešit praktické problémy, což se odráží i ve zpracování diplomových prací

Několik příspěvků zmínilo aktivity nezávislých organizací, které se pravidelně ozvou s ostrou a přímočarou kritikou, nepřicházejí však s konkrétními náměty nebo návrhy na spolupráci při řešení problému. Stejně jako loni se opakovaly stížnosti na obtížný kontakt s celoplošnými médii, pro které je oblast odpadového hospodářství málo atraktivní, naopak se rozjíždí dobře spolupráce s místním a regionálním tiskem.

Diskuze skončila v odpoledních hodinách a byla uzavřena vcelku optimisticky. Komplexní zpracování celé debaty bude předneseno účastníkům další akce cyklu Odpadových dnů 2001 -na konferenci Odpady a Evropská unie, která proběhne na konci listopadu v Praze-Průhonicích.

-sd -

Foto archív

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down